HELDEKKENDE: Det heldekkende plagget niqab skaper kontrovers både i Midtøsten og europeiske land.

Ja til avsløring i skolen

Ironisk nok kan det vise seg at det er Regjerings-Listhaugs tvungne avvisning som til slutt fører til at vi likevel får et niqab-forbud i norsk skole.

Dagen skrev i forrige uke om innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) avvisning av forslaget om et nasjonalt forbud mot bruk av niqab. Det var Aps Jan Bøhler som hadde stilt et skriftlig spørsmål om regjeringens syn på bruken av det muslimske ansiktssløret i norsk skole.

Saken er et klassisk eksempel på forskjellen mellom politisk posisjon og opposisjon. Og på hvordan man må gi og ta i et regjeringssamarbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For det er jo ingen tvil om at Fremskrittspartiet egentlig er tilhengere av et slikt forbud. Frp har opp gjennom årene fremmet flere slike forslag i Stortinget. Men nå sitter de altså i regjering med Høyre som hittil har hatt et annet standpunkt.

I denne saken har Frps syn tydeligvis tapt i den interne regjeringsdragkampen. Og da blir det den ansvarlige statsråden - i dette tilfellet innvandringsminister Listhaug - som må fronte regjeringens syn utad og dermed møte seg selv i døren.

Sagt på en annen måte: Regjerings-Listhaug er imot et forbud mens Frp-Listhaug er for. Som statsråd må hun være lojal overfor det som er regjeringens politikk. Men både personlig og som Frp-politiker er Listhaug tilhenger av å forby niqab i skolen. Det standpunktet utdypet hun da også ytterligere i en video som hun la ut på sin Facebook-side samme dag som hennes svar til Bøhler ble en mediesak.

Men nå seg det faktisk ut som kontroversene rundt Sylvi Listhaugs niqab-standpunkt ut til å ha skapt ny dynamikk i denne saken. Ironisk nok kan det vise seg at det er Regjerings-Listhaugs tvungne avvisning som til slutt fører til at vi likevel får et slikt forbud.

For nå har den store, offentlige interessen rundt Jan Bøhlers skriftlige spørsmål om niqab ført til fornyet oppmerksomhet rundt Arbeiderpartiets syn på saken. Ap har tidligere vært imot et forbud, men som et resultat av den nye debatten har partileder Jonas Gahr Støre gått ut med et klart nei til niqab.

Også i Høyre er det bevegelse. Partiets innvandringpolitiske talskvinne Ingjerd Schou tar nå til orde for et nasjonalt forbud og vil jobbe for at partiet programfester et slikt standpunkt. Til og med SVs Bård Vegar Solhjell står nå frem som prinsipiell niqab-motstander.

Slik har det altså på få dager blitt skapt et Stortingsflertall for niqab-forbud.

Det synes vi det er grunn til å glede seg over. Selv om vi på generelt grunnlag mener at det er lite ønskelig å lovregulere folks påkledning, så krever åpenbart denne saken et unntak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I motsetning til hijab, representerer niqab i praksis en maskering av jenta som bruker plagget. Kun øynene er synlige, ellers er personens identitet fullstendig skjult.

Vi kan ikke forstå annet enn at bruk av niqab vil gjøre skolehverdagen så godt som ugjennomførlig. I norsk skole er det helt grunnleggende premiss for undervisningen at elev og lærer skal se hverandre.

Vanskeligere enn det er denne saken egentlig ikke.

Les også
Frp-Sylvi sier nei til niqab-forbudNiqab
Les også
80 prosent vil ha burkaforbud i Tyskland
Les også
Støre avviser ikke nikab-forbud i skolen
Les også
Nei til sekulært moralpoliti