Støre avviser ikke nikab-forbud i skolen

Regjeringen vil ikke ha et nasjonalt nikab-forbud i skolen, men det vil Fremskrittspartiet. Nå vil Frp ha Aps hjelp til å påføre regjeringspartner Høyre et nederlag.

– Det er en bred skepsis til bruk av heldekkende religiøse plagg i skolen, men vi har ikke tatt stilling til om et lovforbud er rett vei å gå, sier Ap-lederJonas Gahr Støre til NTB.

– Når regjeringen nå avklarer at den er imot lovforbud i skolen, vil vi i Ap ha vår egen gjennomgang før vi konkluderer, tilføyer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avviser ikke

Støre understreker at et nasjonalt forbud mot nikab og andre plagg som dekker elevers og studenters ansikt, ikke er vedtatt politikk i Arbeiderpartiet nå.

– Men jeg avviser ikke at vi kan komme til å gjøre en ny vurdering på et senere tidspunkt, sier han.

Støre merker seg forslaget til det såkalte Agenda-utvalget, som i august tok til orde for å forby nikab og burka i skolen.

– Jeg har lest forslaget med interesse, men det er ikke drøftet i vår gruppe. I videre oppfølging er det naturlig å holde kontakten med de andre partiene som var med i Agenda-utvalget. I mellomtiden takker vi nei til å stille opp i Frps spill mot sin egen regjeringspartner Høyre, sier han.

Ap, Sp, SV, KrF og Venstre var representert i utvalget, men ikke Høyre og Frp.

Listhaug sier nei

Det er i et svar på etskriftlig spørsmål fra ApsJan Bøhler at innvandrings- og integreringsSylvi Listhaug (Frp) slår fast at regjeringen ikke vil innføre et nasjonalt forbud mot nikab og burka. Hun framholder blant annet at plaggene er et lite problem i skolesammenheng.

I envideo på sin egen Facebook-side, sier Listhaug at både hun og Frp er «imot nikab og burka og mener at det aller beste hadde vært at vi hadde et forbud mot det.»

– Men når vi har fremmet forslag om dette påStortinget, så har alle andre partier stemt imot det. Hvis det viser seg at Arbeiderpartiet nå har snudd, så vil det være et flertall for forbud, sier hun i videoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil fremme forslag

Nå varsler Fremskrittspartiets parlamentariske lederHarald Tom Nesvik at stortingsgruppen i løpet av høsten vil fremme et representantforslag om nikabforbud i skolen.

– Hvis Arbeiderpartiet ikke støtter et slikt forslag, er vi vitne til en dobbeltkommunikasjon som er helt hinsides, sier Nesvik. Han viser til at de to partiene har flertall sammen.

– Det nye er at Frp er splittet i denne saken, at statsråd Sylvi Listhaug sier nei, mens Nesvik sier noe annet, parerer Støre.

Men at Frps stortingsgruppe vil gå lenger enn regjeringen, er uproblematisk for statsråden, repliserer Nesvik.

– Vi har et selvstendig ansvar for å fremme det som er vår politikk, sier han.

– Oppsiktsvekkende

Ap-veteran Jan Bøhler finner det oppsiktsvekkende at regjeringen avviser et nasjonalt forbud.

– Dette spørsmålet har også dukket opp på statlige høyskoler, og det er en prinsipiell sak som handler om å sette ned foten for de mest ekstreme fundamentalistene. Her bør samfunnet ta et felles ansvar for å sette grenser og bygge holdninger, og ikke skyve det over på de lokale, sier Bøhler tilVG.

Frps innvandringspolitiske talsmann,Mazyar Keshvari, er på sin side ikke overrasket over Listhaugs nei.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ikke noe å bli sint eller sur eller skuffet for. Det er Høyre i regjeringen som er imot et forbud, og det er en ærlig sak, sier Keshvari til NTB. Han anklager Bøhler for soloutspill som ikke stemmer overens med Arbeiderpartiets standpunkt.