Integrering som stemmesanking

Det er tydelig at Arbeiderpartiet satser på å slå hovedmotstander Fremskrittspartiet på bortebane i den kommende valgkampen, og det med hovedfiendens egen velprøvde suksess-taktikk.
Annerledes kan man ikke tolke Arbeiderpartiets 99 forslag til integrering som ble presentert av utenriksminister Jonas Gahr Støre onsdag. Allerede før alle detaljer var kjent ble planen omfavnet av Fremskrittsparti-politikere som garanterte sin støtte i Stortinget, dersom forslagene kommer så langt.
Forslag om å utrede forbud mot søskenbarn-ekteskap og å innføre en ordning med tvungen barnehage har skapt betydelig debatt og oppmerksomhet før innstillingen fra Arbeiderpartiets integreringsutvalg var offentliggjort. Forbud mot ekteskap mellom fetter og kusine har vi hatt tidligere i Norge, men nå vil et tøffere Ap vurdere å forby det igjen av hensyn til genetisk overførbare sykdommer i innvandrermiljøene. Og tvangsinnskriving i barnehager skal brukes dersom et barn ikke består språktesten som fireåring.
- Vi skal møte et mangfoldig Norge med trygghet og forankring. Vi skal stille krav og gi muligheter. Vår ambisjon er at Norge skal være verdens mest inkluderende samfunn, et vinnerlag i globaliseringens tidsalder, sa Gahr Støre da han presenterte forslagene for Arbeiderpartiets Landsstyre.
Det burde tilsi at planen foreslår tiltak med karakter av både pisk og gulrot, men gulrøttene er i stor grad uteglemt, slik vi ser noen av hovedforslagene:
- 600 timer obligatorisk norsk- og samfunnskurs for alle som kommer til Norge utenom arbeidsinnvandrere
- Alle som har pliktig norskopplæring skal gjennomføre en avsluttende prøve som må bestås.
- Innføre pliktig bestått norsk - og samfunnsprøve for å få statsborgerskap.
- Innføre obligatorisk språkkartlegging det året barn fyller 4 år. Hvis språkferdighetene ikke er gode nok, vil vi pålegge språkstøtte. For eksempel gjennom tilbud om barnehage.
- Utrede hvordan opprettelse av private skoler påvirker integrering og se på hvordan en kan stille krav i læreplan om integrering og tilknytning til nærmiljøet for disse skolene.
- Sørge for større åpenhet om finansieringen av trossamfunn, herunder gaver fra utlandet. Utrede et offentlig register over alle overføringer fra utlandet til religiøse trossamfunn i Norge.
Formuleringene om privatskolene har allerede vakt betydelig bestyrtelse fordi forslaget er utformet slik at det omfatter alle private skoler. Derfor kan det tolkes som et forsøk på ytterligere innstramminger av dagens lovverk.
Vi mener også at formuleringene om finansieringen av trossamfunn bør skape betydelig debatt fordi forslaget, naturlig nok, skjærer alle over en kam og kan bidra til å trekke i tvil ryddigheten i trossamfunnenens økonomi.
Men dette er altså foreløpig forslag fra et utvalg internt i Arbeiderpartiet, men kan lett oppfattes som regjeringens politikk. Nå skal innstillingen behandles i partiorganisasjonen før vedtak på landsmøtet i april. Men allerede nå kommer det positive signaler fra regjeringspartnerne i Sp og SV. Derfor er det trolig ikke så galt likevel å konkludere med at vi allerede har sett konturene av regjeringens kommende innvandringspolitikk.