KRISTNE: Dette må være den virkelige kvinnekampen – å løfte fram våre kristne søstres opplevelser og kjempe mot den usynliggjøringen, diskrimineringen og forfølgelsen som rammer millioner av kristne kvinner, skriver Linda Askeland og Ole Petter Erlandsen. Bildet er fra 8. marstoget i Bergen i 2016.


Hver time blir en kvinne voldtatt for sin tro. Vi vil gi dem et ansikt

For tredje år på rad tar Åpne Dører initiativ til å gå i 8. mars-tog i Oslo - i solidaritet med kvinner som på det groveste forfølges for sin tro. Denne gangen har vi et spesielt fokus på Leah Sharibu, og har en egen fane med «Stopp kidnappingen av tenåringsjenter på grunn av tro».

Innlegget er skrevet av Linda Askeland, informasjonsleder i Åpne Dører

Ole Petter Erlandsen, faglig leder i Åpne Dører

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kidnapping av kristne jenter skjer blant annet i Nigeria, India, Pakistan, Egypt og Sentral-Asia. Leah Sharibu ble verdenskjent da hun, sammen med over hundre andre ungdommer, ble bortført av Boko Haram. De fleste ble raskt løslatt, men 14 år gamle Leah ble erklært «slave på livstid» fordi hun ikke ville frasi seg sin kristne tro. Nå er hun tvangsgiftet med en av lederne i Boko Haram, og skal ha fått en sønn.

Huma Younus er et annet eksempel. En 14 år gammel jente i Pakistan som ble bortført, presset til å konvertere og tvangsgiftet med overgriperen – noe som skjer med ganske mange kristne jenter i Pakistan. Da foreldrene gikk rettens vei for å få henne tilbake, og henviste til at pakistansk lov forbyr ekteskap før fylte 18 år, viste dommeren til sharialover som regner ekteskap som gyldig om jenta har hatt sin første menstruasjon. Foreldrene tapte, og må ta saken videre til høyesterett.

Hvorfor velger vi å gå i tog 8. mars? For mange kristne er det en høy terskel for å gå i 8. mars-tog. Mange vil, naturlig nok, ikke kjenne seg igjen i mange av parolene i toget. Men vi går under vårt eget banner, og fremmer vårt eget budskap – på samme måte som andre organisasjoner i toget. Slik setter vi vårt avtrykk i toget, bruker vår stemme og er til stede for å løfte fram våre kristne søstre, deres tro og deres lidelser.

For oppmerksomhet nytter. Når den pakistanske kristne kvinnen Asia Bibi til slutt ble satt fri, etter ni år på dødscelle, skjedde det nettopp på grunn av verdenssamfunnets oppmerksomhet.

Hvorfor er forfølgelse av kvinner annerledes? I store deler av verden har kvinner færre juridiske rettigheter og mindre handlingsrom enn menn, og kulturen nedvurderer kvinnes rett til å leve et selvstendig liv. Diskriminering og overgrep mot kvinner overses fordi man er vant til at sånn det skal være. På toppen av dette kommer den forfølgelsen og det presset kvinner opplever fordi de ønsker å følge Jesus. «De kaller henne Boko-barnet», forteller Esther fra Nigeria etter at hun ble bortført og fikk barn med en terrorist. Forfølgelse av kvinner er ofte beheftet med skam; der kristne menn risikerer vold, drap og fengslinger, blir kristne kvinner heller utsatt for bortføring, voldtekt, slaveri eller vanskjøtsel fra familien. Kvinner som blir voldtatt risikerer å bli utstøtt og kan ha problemer med å komme tilbake til familien og landsbyfellesskapet.

I mange land med forfølgelse er seksualisert vold den vanligste formen for vold som kristne kvinner opplever. Hver time på dagen blir en kvinne voldtatt på grunn av sin tro, forteller tall fra Åpne Dører. Seksualisert vold blir brukt bevisst av jihadistgrupper som har forstått at dette er en effektiv måte å påføre familien, kirken eller lokalsamfunnet størst mulig skade.

Mye av forfølgelsen kvinner utsettes for skjer i nær familie. Særlig utsatt er konvertitter. I mange muslimske land risikerer kvinner som ønsker å følge Jesus å bli gjort arveløse, fratatt barna, satt i husarrest, jagd fra hjemmet eller skilt ved tvang. For unge jenter kan overgrepet bestå i at de blir tvangsgiftet med muslimske menn. I et samfunn hvor kvinner i begrenset grad kan forsørge seg selv og barna, vil en slik forfølgelse ramme ekstra hardt.

Fordi forfølgelse av kvinner er usynliggjort, er det også færre som stiller opp for dem. Det er for eksempel lett å gå i tog i solidaritet med den forfulgte pastoren, men ofte glemmer vi hun som blir sittende igjen alene med ansvar for hjem og barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Åpne Dører sier vi at vår tjeneste er definert av den forfulgte kirke – vi gjør det som tjener våre forfulgte brødre og søstre best. Oppmerksomhet er viktig, og vi tror på å bruke de arenaene som finnes for å skape oppmerksomhet. Derfor ønsker vi flest mulig til markeringen av den internasjonale kvinnedagen på Youngstorget søndag.

For dette må være den virkelige kvinnekampen – å løfte fram våre kristne søstres opplevelser og kjempe mot den usynliggjøringen, diskrimineringen og forfølgelsen som rammer millioner av kristne kvinner.