Her får ingen gifte seg før de har gått på kurs

På Fredheim Arena i Sandnes er det obligatorisk med samlivskurs før man gifter seg. Et godt tiltak, mener Trond Sæthren, leder for Familiefokus.

«Before you plan your wedding, plan your marriage» er tittelen på en bok som Sæthren leste nylig.

- Vi må hjelpe de unge til å se forbi bryllupet og legge mer vekt på hvordan hverdagene skal bli, og hvordan forholdet skal utvikle seg videre, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mellom 200 og 250 er sertifisert til å holde samlivskurset «Å bli ett», som er utarbeidet av Ungdom i Oppdrag. I Familiefokus er kurset et viktig virkemiddel i etableringen av en nullvisjon for samlivsbrudd i Norge.

- Få folk på banen

- Det er en glitrende måte for enhver pastor å få folk i menigheten på banen, for her handler det ikke om å drive samlivskurs i vanlig forstand. Å ha et ungt og forelsket par sju ganger på en kaffekopp og en styrt selvinstruerende samtale om samliv og ekteskap er slett ikke så skremmende, mener han.

Karoline og Asbjørn Øksendal tok kurset i regi av Fredheim Arena i Sandnes. De har nå vært gift i ett og et halvt år.

- Vi snakket med et par som hadde tatt kurset, og som anbefalte det veldig sterkt. Vi hadde nok ikke kommet på det av oss selv, sier de.

Lavere terskel

I samtalene med et eldre ektepar i menigheten var de blant annet innom tema som Guds plan med ekteskapet, kommunikasjon, konfliktløsning og tilgivelse og seksuell intimitet.

- Jeg tenker at noe av det viktigste med kurset er at det gjør terskelen lavere for å snakke med andre om forholdet, og at det bryter den barrieren, sier Karoline.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hvordan opplevde dere kurset?

- Det var kjekt. Det var på ingen måte vanskelig, men fint og trygt, sier hun.

Asbjørn holder fram den trygge rammen rundt, som gjorde det lettere å snakke om utfordrende tema.

For Karoline var det egentlig ikke så mye nytt i stoffet de gikk gjennom, men hun synes det er greit å ha snakket gjennom tema som fort kan bli problem hvis en ikke får snakket om det.

- Uansett om vi tenker at vi trenger et slikt kurs, så ser jeg det som en investering. Jeg er takknemlig hvis vi ikke får bruk for det, sier hun.

En god bevisstgjøring

Asbjørn nevner konkret kjærlighetsspråkene som en god bevisstgjøring.

- Konkret fikk jeg ting jeg måtte jobbe med i forholdet for å vise Karoline at jeg elsker henne på en god måte, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Paret har anbefalt kurset til andre. De fleste synes det høres fornuftig ut med et slikt kurs, men enkelte gir også uttrykk for at de synes det høres litt rart ut.

Problem med drømmen

Trond Sæthren er positiv til at kurset blir gjort obligatorisk. Han tror unge vil få problem med å nå drømmen om evig troskap og livslang kjærlighet om de ikke får hjelp og trening i starten, men også videre på veien.

- En del av de unge vi møter har ikke så veldig mye problemer, mens andre velger å avbryte forholdet, opplyser han.

Når Sæthren utfordrer pastorer på hvilken strategi de har for å forhindre samlivsbrudd i menigheten, får han ofte høre at det gjøres lite i praksis.

- Samtidig opplever vi et økt fokus på viktigheten av forberedelse før ekteskap i Kristen-Norge. Det virker som at det begynner å feste seg hos en del, selv om det er langt igjen. Men det er viktig for oss å få fram at vi ikke er den eneste aktøren på markedet, selv om vi høyst sannsynlig er størst. Vårt mål er å se at alle gode krefter som jobber for sterkere samliv og varige ekteskap kommer på banen for å hjelpe neste generasjon foreldre i gang, sier han. Dagen

Å bli ett

Å bli ett er et kurs for par som planlegger å gifte seg. Kurset går over syv kvelder hjemme hos et voksent ektepar. Der gjennomgås viktige temaer som forberedelse til ekteskapet.

Mellom 200 og 250 par er sertifisert til å ha samtaler med yngre par.

Kurset har blitt obligatorisk i noen menigheter.

Les også
Skilt og gift på nytt i bedehusland
Les også
- Det kristne fellesskapet er for tilgitte syndere
Les også
Konservative kristne skiller seg mest
Les også
- En seremonimester uten ryggrad
Les også
Nåde - ingen syndstillatelse