Grunnlag for Frp-tilnærming?

Da tidligere Frp-formann Carl I. Hagen var gjest i menigheten Levende Ord i Bergen sommeren 2004, spådde han et regjeringsskifte ved valget nesten halvannet år senere. Han begrunnet spådommen i at det var vilje til stede i både SV og Ap. Nå, nesten tre år før neste stortingsvalg, kan det se ut som om det igjen er vilje tilstede for å få til et regjeringsskifte i 2013.
På et frokostmøte i Oslo mandag, i regi av tenketanken Civita, var den nye høyrebølgen tema. Med to partier på ikke-sosialistisk side som har oppnådd flertall sammen i flere meningsmålinger det siste året, var et mulig regjeringsskifte et naturlig undertema, og etterhvert en hovedsak.
Fremskrittspartiets forsvarer i paneldebatten, tidligere stortingsrepresentant Tor Mikkel Wara, slo fast at det ikke kommer på tale med en ikke-sosialistisk regjeringen uten at Frp er med. Han mente at det er nødvendig å tviholde på det standpunktet og ikke vike en millimeter. Om Frp gjør det, vil Høyre gripe sjansen og regjere sammen med andre i stedet, mente Wara.
Om man skal dømme etter partiets holdning til den siste Bondevik-regjeringen er det ingen grunn til å tvile på at Frp mener alvor. Men vi tror at det beste utgangspunktet for samarbeid er tillit, og det vitner ikke om tillit til Høyre når Wara og andre går ut med slike holdninger. Advarselene til Høyre om å ikke forsøke å overse Frps meninger i finanspolitikken, kulturpolitikken, innvandringspolitikken og utenrikspolitikken er heller ikke noe som vitner om tillit.
Men det er hevet over tvil at kravet om regjeringsdeltagelse er både rettferdig og legitimt når man tar i betraktning at Frp, i hvert fall i øyeblikket, representerer omlag en femdel av norske velgere.
Selv om andre i den politiske debatten ser på den økonomiske politikken som en stor utfordring i et eventuelt regjeringssamarbeid mellom Høyre og Frp, mener Wara at det er mulig å finne løsninger. Han er mer usikker på avgiftspolitikken.
Vi er mer usikre når det kommer til Waras forslag om «et dypere og større prosjekt» enn økonomi og avgifter. Han mener det finnes store valgfrihetsprosjekter som de to partiene kan lansere sammen. Valgfrihet er vel og bra og Høyre er garantert med på at det skal bli større valgfrihet innen skole og helse. Men vi tror ikke at Høyre uten videre er med dersom Waras ideer handler om å følge opp Fremskrittspartiets liberalisme-prosjekt.
På debattmøtet hevdet den tidligere stortingsrepresentanten at innvandringspolitikken ikke lenger er noe hinder for et borgerlig samarbeid fordi de andre partiene har lagt seg mye nærmere Frp både i innhold og retorikk.
Det eneste partiet som har gjort store endringer i så måte, så langt vi har registrert, er Arbeiderpartiet, og det er vel neppe regnet som et borgerlig parti, ei heller som aktuell samarbeidspartner for Frp.
Det er ingen ting som tyder på at hverken Venstre eller KrF har tenkt å endre oppfatning når det gjelder regjeringssamarbeid med Frp, selv om Wara mener at en avvisning av Frp ikke gir noen velgergevinst. Men velgerne er likevel tjent med å vite hvem som ønsker å ha Jensen & Co i regjeringskontorene og hvem som ikke ønsker det.
Tor Weibye,  
journalist