Gjør livet levelig for mennesker på flukt

Midtøsten tømmes møysommelig for kristne, men noen blir og hjelper dem som har det verst. Pater Ghassan er blant dem. Snart drar han tilbake til krigen i hjemlandet Syria og hjelper enda flere.

Fader Gha­s­san Sa­houi er en lav­mælt mann. Hver­dags­li­vet hans er ram­met inn av ufred. 38-årin­gen ble født i den sy­ris­ke ho­ved­sta­den Da­mas­kus, men han har sin tje­nes­te i den be­lei­re­de mil­lion­byen Homs, noe len­ger nord. Det er en av de har­dest ram­me­de byene i in­tern­kon­flik­ten i Syria.

Her bru­ker han alle kref­ter på å gjøre livet le­ve­lig for så mange flykt­nin­ger som mulig - så langt det lar seg gjøre. Fader Gha­s­sans an­svars­felt er un­der­vis­ning for barna. Job­ben er å skape håp i håp­løs­he­ten og noen lom­mer av nor­ma­li­tet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lør­dag for­tal­te han en grup­pe in­vi­ter­te i St. Olav ka­tols­ke me­nig­het om livet og be­ho­ve­ne på slag­mar­ken Syria.

«Trygg» sone

Fader Gha­s­san job­ber på Al Muk­ha­les-sen­te­ret, som del av et ar­beid hjelpe­or­ga­ni­sa­sjon Je­su­itt Re­fugee Ser­vice (JRF) har. Sen­te­ret lig­ger i den øst­li­ge delen av Homs, som er en av de verst ram­me­de byene i bor­ger­kri­gen.

- Det er ikke full krig ak­ku­rat der vi opp­hol­der oss. Dette er en re­la­tivt sik­ker del av byen, men det hen­der vi hav­ner i kryss­ild. Noen gan­ger er vi også målet for dem som sky­ter, for­tel­ler je­su­itt­pa­te­ren, fort­satt like still­fer­dig.

- Rundt oss er det kam­per. Ingen ste­der er helt tryg­ge. Det er ikke full sik­ker­het noe sted i Syria nå, un­der­stre­ker han.

Noen av dem som får hjelp gjen­nom JRS, kom­mer fra nær­om­rå­det og bor der fort­satt, men de fles­te er flykt­nin­ger.

Tal­let på sy­ris­ke flykt­nin­ger vil med da­gens takt vokse til ver­dens størs­te flykt­ning­be­folk­ning i løpet av et par må­ne­der. Det re­gist­re­res 100.000 nye flykt­nin­ger må­ned­lig. Ingen annen in­tern­kon­flikt i vår tid har skapt en stør­re flykt­nings­trøm, unn­tatt makt­kam­pen i Af­gha­ni­stan.

I sam­ta­le med Dagen sier fader Gha­s­san at han tror at slikt ar­beid som JRF dri­ver, for å gi flykt­nin­ger et le­ve­lig liv, kan dempe flykt­nings­trøm­men. Han sier mange fa­mi­li­er har vendt til­ba­ke til Syria al­le­re­de.

Får hjelp

I denne si­tua­sjo­nen er hjelp uten­fra helt nød­ven­dig. For­sy­nin­ger inne i lan­det er usik­re. Selv om det er ut­ford­ren­de å få for­sy­nin­ger inn i Syria, er­fa­rer JRF at det kom­mer jevnt med hjelpe­sen­din­ger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Be­ho­ve­ne er store, og det er all grunn til å be om både varer og pen­ger, fra Norge og andre euro­pe­is­ke land der fader Gha­s­san har hatt stoppe­ste­der de siste da­ge­ne. Han er glad nors­ke myn­dig­he­ter har lovet å øke sin hjelp, men ap­pel­le­rer også til nors­ke fri­vil­li­ge.

Den ka­tols­ke hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­nen Ca­ri­tas ar­bei­der al­le­re­de tett med JRF, og fader Gha­s­san opp­ford­rer nord­menn flest til å bidra gjen­nom Ca­ri­tas' nors­ke av­de­ling, uav­hen­gig av egen kirke­til­hø­rig­het.

JRF hjel­per alt om­kring 3.000 fa­mi­li­er med mat og andre nød­ven­di­ge ting. Krist­ne er under et sær­lig press i Midt­østen, også i Syria, men folk opp­sø­ker je­su­it­te­nes ap­pa­rat uav­hen­gig av tro. De fles­te er mus­li­mer. I den delen av pro­sjek­tet som fader Gha­s­san leder, er det både sun­ni-mus­lims­ke, ala­wit­tis­ke og krist­ne barn.

Håper

I den vans­ke­li­ge si­tua­sjo­nen gjen­opp­da­ger mange krist­ne sin tro og den får en dybde den mang­let før, for­tel­ler pa­te­ren til Dagen. Også hans eget ån­de­li­ge liv er end­ret.

- Jeg er blitt mer vár for and­res li­del­se og mer med­li­den­de, sier han.

- Ser du noen løs­ning på kon­flik­ten?

Fader Gha­s­san bøyer hodet, ser i gul­vet og er helt stil­le en god stund før han sva­rer.

- Det er ikke lett. Jeg håper, men det er vel­dig kom­pli­sert. Jeg håper våp­ne­ne skal tie og vil gjer­ne si til alle par­ter at det er nok blods­ut­gy­tel­se nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Les også
Når julefreden aldri senker seg
Les også
Arabisk vår er blitt til hard vinter