Går sammen og bygger ny kirke

Det evangelisk-lutherske kirkesamfunns menigheter i Skien og Porsgrunn har vokst seg ut av sine gamle kirkebygg.

Klikk her fornyheter og debattinnlegg med stikkord: menighet

-----

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen tegninger foreligger ennå, men sted er funnet. Ikke overraskende falt valget på en stor tomt som menighetene eier sammen, derDELK-skolen «Skauen» alt ligger.

Beslutningene er tatt på kort tid. På under et halvt år har de to tradisjonsrike menighetene besluttet å fusjonere, bygge ny kirke og stedfestet den.

– På grunn av økt tilstrømning har menigheten i Skien jobbet med byggeplaner en stund. Disse var også knyttet til Skauen-området, men lagt på is da vi innså det unaturlige i at en part bygget på felles eiendom, forteller Terje Sletten, leder for sammenslåingsutvalget.

– De to menighetene har alltid hatt et utbredt samarbeid, blant annet om misjon, barn og unge, eldre og selvsagt skolen. Hyppige fellesmøter har vi også hatt, og det var etter noen av disse at forslaget om sammenslåing kom opp. Tanken fikk bred oppslutning med det samme, og da forslaget ble lansert på et felles menighetsmøte i mars var det kun noen få stemmer imot.

Sammen fra oktober

– Noen kjenner selvsagt mer tilknytning til byggene enn andre. Derfor er det åpenbart følelser med i prosessen, og derfor tar vi det gradvis. Selv om vi gjør alvor av sammenslåingen fra og med oktober, vil vi fortsatt ha enkelte ettermiddagsmøter i kirkene våre. Personlig mener jeg at menigheter først og fremst består av mennesker og ikke bygg. Likevel er vi innstilt på å bruke den tid som trengs for å få til en god prosess, forsikrer Sletten.

For å få plass til alle i den fusjonerte menigheten må ledelsen ut på leiemarkedet. Det nærmeste halvåret har de inngått avtale medNormisjon og bedehuset Hauges i Skien.

Hva den nye menigheten skal hete er foreløpig ikke bestemt.

– Er det noe av den tradisjonelle kivingen mellom nabobyene Skien og Porsgrunn å spore?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har vært synkronisert på så mange områder i så lang tid at vi merker lite til det. Nei, det er en fornøyelse å lede sammenslåingsutvalget. Vi møter entusiasme og velvillighet overalt, smiler Sletten.

Ferdig i 2018?

Menighetsmøtet 19. oktober skal nedsette en utredningskomite for å utmeisle premisser og tegninger for bygget. En byggekomite vil så følge prosessen til veis ende. Terje Sletten håper spaden kan settes i jorda neste år og at nybygget kan stå ferdig i siste del av 2018. Han ser for seg en kirke med plass til 400-500, det vil si mer enn den samlede kapasiteten i dagens kirker.

– Bygger dere for å ta imot mennesker som er bekymret for utviklingen iDen norske kirke?

– Det er ikke vårt hovedfokus. Vi bygger først og fremst fordi vi ser økt tilstrømning av unge familier til menighetene. Sist søndag var det 40 barn på søndagsskolen i Skien. Enkelte er nye i vår sammenheng, men de fleste representerer neste generasjon DELKere.

– I hvilken grad er skolen rekrutterende?

– Til en viss grad får vi nye medlemmer via skolen, men ikke mange. Men det er et utstrakt samarbeid mellom skole og menigheter, og mye positiv aktivitet som jeg som tidligere skolestyremedlem er stolt av.

Arbeidskirke

Plasseringen av kirken er ikke avgjort. Det kan tenkes flere alternativ, ifølge Sletten, som poengterer at valget vil tas i nært samarbeid med skolen og på en slik måte at naboene også er fornøyd.

– Personlig ser jeg for meg en arbeidskirke med mye aktivitet uka gjennom, men ikke en gymsal-kirke, for å si det sånn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rombehovet vil naturlig nok avhenge av hvilke prioriteringer den nye menigheten går inn for.

– Det er ikke til å underslå at DELK i mange år framsto som et svært lukket kirkesamfunn. Det har heldigvis endret seg og ønsket mitt er en enda mer utadrettet virksomhet enn vi har i dag. DELKs hovedstyre har utfordret menighetene til å tenke strategi og det er den prosessen vi går inn i nå. Mange av våre medlemmer er engasjert i Grenlandsaksjonen for Romania, andre i det kristne radioarbeidet og i besøkstjenesten i fengslet. Skolearbeidet vil vi selvsagt fortsette, dessuten har vi kontakt med mange innvandrere. På alle områder kan vi bli bedre, og vi vil også vurdere nye utfordringer.

Byggefond

Finansieringen er Sletten lite bekymret for. Takket være testamentariske gaver finnes det allerede noen millioner på byggefond.

– Når vi vet det og ser hva vi som enkeltpersoner og familier har råd til av hytter og hus, vil ikke finansieringen være noe stort problem, tror jeg. Vi har dessuten en fantastisk tradisjon med dugnadsinnsats i menighetene våre.

– Hvordan er utsiktene for salg av de nåværende kirkene?

– Det vet man aldri. Det kan jo tenkes at andre menigheter er interessert eller at kommunene foretrekker boligfortetting. Begge ligger inneklemt i boligområder. Borgeskogen kirke i Porsgrunn har lenge hatt problemer med nok parkeringsareal. Dessuten foreligger det en kommunal arealplan med en vei tegnet tett inntil bygget. Begge disse aspektene har vært med i vurderingen når vi nå satser på fellesskap og nybygg, sier Terje Sletten.

Når lenger ut

– Vi skulle gjerne fortsatt både i Porsgrunn og Skien, sierRolf Ekenes, tilsynsmann i DELK, i en kommentar.

– Dette er ikke to døende menigheter; begge har mye liv og engasjement. Du når i utgangspunktet flere mennesker med evangeliet gjennom to menigheter enn bare én. Men disse to kirkene ligger ganske inneklemt med hus på alle kanter og har liten ekspansjonsmulighet. Og dertil ikke så langt fra hverandre. Det er stor enighet i begge forsamlingene om at dette er en strategisk riktig satsing for DELK Telemark i årene som kommer: to aktive og levende menigheter samkjører sine ressurser, bygger ny kirke og når lenger ut samlet sett enn hver av kirkene til sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ekenes viser til erfaring som kirkesamfunnet har gjennom andre sammenslåingsprosjekter.

– Hadde vi ventet til menighetene var svekket - og det kunne skje fordi de sliter med ekspansjonen - ville vi ikke opplevd den entusiasmen omkring nysatsingen som vi ser i dag. DELK Telemark har knapt hatt så mange søndagsskolebarn noen gang som på fellesgudstjenesten forrige søndag; det myldret. Det lover utrolig godt for framtiden.