Flyktningbølgen: Capitalism - er laget i forbindelse med den store flyktningbølgen inn over Europa og over Middelhavet. Bildet skal symbolisere hvordan vi som har overflod av penger bare bruker vår økonomi til å trygge oss selv (en båt av penger), og lar de som trenger hjelp drukne rundt oss.

Forelsket i små mennesker

Fotograf Øystein Dypedal (31) ligger på kne for små figurer. Det blir det kunst av.

De små miniatyrfigurene gjør hverdagslige ting som å ro i en båt, bære en båre, stryke eller bruke en spade. Men når båten er laget av penger og det ligger en død flue på båren får hverdagslige aktiviteter ny mening. Det kalles gjerne for «little people» eller «tiny people» og beskriver fotokunst med små miniatyrfigurer.

Inspirert

Det hele begynte med at Dypedal fikk en bok av den London-baserte kunstneren Slinkachu. Han er anerkjent for å lage ørsmå installasjoner på gaten med miniatyrfigurer. Han fotograferer dem og publiserer bildene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg ble inspirert, og hadde lyst til å prøve det selv, sier 31-åringen.

KAFFE-ELSKER: «Coffee-farming» er rett et uttrykk for kunstnerens begeistring for kaffe.

For litt over to år siden kjøpte Dypedal noen figurer på nett. Hans første prosjekt ble studiekatalogen til NLA Høgskolen.

– Det var egentlig helt perfekt for meg å jobbe på NLA. Her fikk jeg prøve ut idéene mine, sier Dypedal.

Nå, to år senere, stiller han ut bildene sine i Gategalleriet i Bergen, ved siden av bilder fra flere av Norges fremste gatekunstnere. Her står bildene utstilt til 1. desember.

– Det er ganske kult å få stille ut i samme rom med så anerkjente kunstnere, sier Dypedal.

– Ser rart på meg

Han fotograferer miniatyrfigurer fordi han synes det er «ekstremt gøy». Og så er det dette med detaljer.

– Jeg er glad i detaljer. Jeg har alltid masse bilder i hodet, og det å jobbe med små figurer utfordrer meg kreativt til å fortelle historier, sier Dypedal.

DØD FLUE: «Dead fly» er et godt eksempel på en hverdagslig situasjon som mange kjenner seg igjen i, en flue i vinduskarmen. Kunstneren liker å bruke slike dagligdagse situasjoner og skape en uventet vri.

Miniatyrfigurene er i skala 1:87, og de kan kjøpes i flere ulike nettbutikker. Her fins det kategorier for figurer innen arkitektur, kunst, kjøretøy, militæret og tog, for å nevne noen. De mange variantene gir nesten ubegrensede muligheter til å fortelle historier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når Dypedal er ute på gaten blant folk får han mange rare blikk.

– Figurene er så små at forbipasserende knapt kan se dem. De ser meg sittende på huk eller på knærne og det ser ut som om jeg tar et bilde av ingenting. Folk tenker nok at jeg er en tulling, sier 31 åringen med et smil.

– Avhengig

Kunstformen begynte å spre seg i 2007 da franskmannen Vincent Bousserez begynte å ta bilder av små plastikkfigurer. De utførte hverdagslige gjøremål i vår store verden. Idéen kom etter at Bousserez hadde besøkt en modellbutikk, ifølge en reportasje i avisen The Daily Mail.

Den amerikanske kunstneren Christopher Boffoli er også anerkjent for sine bilder. Figurene er blant annet vist og omtalt i avisen The Daily Telegraph.

HVITVASKING: «Money Laundering» (hvitvasking) er et humoristisk bilde som lett kan forstås som et skråblikk på samfunnet.

Selv om salget, ifølge Dypedal, har gått bra, kan han ikke leve av de små figurene sine. I januar er han ferdig utdannet lokfører og har fått jobb i Bergen. Men å kjøre tog går stort sett på skinner.

– Å kjøre tog er ikke særlig kreativt, så hobbyen min er viktig for meg. Jeg trenger å få utløp for kreativitet, og kunsten med de små figurene er noe jeg har blitt avhengig av, sier han.

Tar de små med hjem

Dypedal er en personlig kristen, men målet med kunsten er ikke å formidle et spesielt livssyn.

– Målet mitt er at folk skal kunne drømme seg bort og se verden fra et nytt perspektiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kunstneren Slinkachu lar miniatyrfigurene sine bli igjen på gaten eller i naturen, nærmest som gatekunst. Han har installert over 200 slike figurer i London, ifølge The Guardian.

Det synes Dypedal er en spennende idé.

– Jeg skulle gjerne gjort det, men har ikke råd. Jeg må nok ta de små figurene mine hjem etter at de har gjort sine gjøremål.

Les også
Terje Simonsen til minne
Les også
Den endelige dommen
Les også
En tro som ikke bare går på overflaten
Les også
1.000 norske kristenledere ble inspirert
Les også
– Et privilegium å være pastor i Syria nåEdward Awabdeh