INITIATIV: I utgangspunktet skulle vel dette være et utmerket initiativ, sett med kristne øyne. Det må vel være midt i blinken at flest mulig får tilgang til Bibelen, og at de som ikke pleier å lese i Guds ord kan bli inspirert til å gjøre det, skriver Dagen på lederplass. Foto: Dagen arkiv

Folkekirken på sitt verste

Hvis man løfter blikket bare litt, er det smått utrolig, det biskopen får seg til å si.

Vi lever i en tid hvor det kirkelige hegemoniet er utfordret. Samfunnet har blitt mer mangfoldig. Flertallet av dem som tilhører et kristent trossamfunn, er sjelden å se i kirken.

I denne tiden har ildsjeler i ulike kristne sammenhenger, etter initiativ fra Ungdom i Oppdrag, gått sammen om å dele Bibelen ut til alle husstander i flere av landets fylker. I 2014 fikk 22.000 husstander i Finnmark utdelt hver sin Bibel. En tilsvarende aksjon har også funnet sted i Nord-Troms.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I disse dager pågår den aller største av disse aksjonene så langt i Østfold. Ikke mindre enn 80.000 bibler er bestilt inn til de rundt 130.000 husstandene i fylket. Omkring 3.000 frivillige skal være mobilisert for å bidra i utdelingen.

Da Dagen skrev om aksjonen i Østfold i februar i fjor, fortalte vi blant annet at 38 prosent av østfoldingene i en undersøkelse hadde sagt at de ikke hadde, eller ikke viste om at de hadde, en bibel i hjemmet. For aldersgruppen 18-29 år var tallet 59 prosent.

I utgangspunktet skulle vel dette være et utmerket initiativ, sett med kristne øyne. I det protestantiske Norge er vi opplært til å tenke at Bibelen er den høyeste rettesnor for liv og lære. Da må det vel være midt i blinken at flest mulig får tilgang til Bibelen, og at de som ikke pleier å lese i Guds ord kan bli inspirert til å gjøre det. «Den store bibelfattigdommen i Norge gjelder ikke mangel på bibler, men mangel på bruk. Det er behov for at Bibelen gjøres til en levende bok», sa bibelmisjonsleder Bernt Greger Olsen til Dagen i fjor.

Men hva sier så biskopen i Borg, Atle Sommerfeldt? Han synes ikke det er noen god ide at kirkelig ansatte bruker arbeidstid på å delta i bibelutdelingen. Han påpeker det samme som Olsen, nemlig at problemet ikke først og fremst er manglende tilgang til Bibelen, men manglende bruk. Men i motsetning til Olsen mener altså Sommerfeldt at dette er et argument mot Bibelen til alle.

Hvis man løfter blikket bare litt, er det smått utrolig, det biskopen får seg til å si. Man trenger ikke mange studiepoeng i teologi for å anta at en biskop i utgangspunktet ville synes det er bra at folk som ikke har en bibel får en, og at folk som har rotet bort den de hadde, kan få en ny. Men ikke hos Den norske kirke i Borg bispedømme. Der vil ikke biskopen at prestene skal bruke arbeidstid på det pastor David Hetlelid i Filadelfiakirken i Sarpsborg omtaler som den bredest sammensatte aksjon blant kristne noensinne. Forstå det den som kan.

«Jeg er positiv til at man engasjerer mennesker til å bruke Bibelen, men etter omfattende samtaler med de som står bak aksjonen har jeg sagt at Den norske kirke ikke anbefaler å bruke ressurser på dette», forklarer biskopen. Han vil heller bruke kreftene på de bibelfremstøtene Den norske kirke har mer råderett over.

Kanskje har Sommerfeldt drømt seg tilbake til konventikkelplakatens dager. Det var jo lettere å være biskop på den tiden, da man ikke hadde de brysomme organisasjonene og frikirkene å hanskes med.

Les også
32.000 familier får en gratis bibel i 2014Bibel til alle i Finnmark
Les også
Skal dele ut 128.000 bibler
Les også
Skal det være en bibel? Ja takk.
Les også
Kristenfolket deler ut 80.000 bibler. Biskop stiller spørsmål ved ressursbruken.
Les også
Gjør Bibelen til snakkis i fjordfylketBibelen til alle