Erasmus Montanus - det er valg 2017

Vi er i 2017 og det er stortingsvalg mandag. Noen vil vel hevde at vi i år har få høre kvassere retorikk, mer lik som Trump brukte, om enn i mindre styrke, i den norske valgkampen.

Donald Trump førte en retorikk og fikk folk som normalt ikke stemmer ved valg, til å gå til valgurnene å stemme på han. Makten ble et faktum, Trump vant. Norge har for vane å kopiere statene i den ene og det andre.

Ludvig Holberg en av forfatterne som i mange år har vært pensum i norsk videregående skole, har skrevet et stykke om herr Rasmus Montanus. I stykke er det folket som har makt, og som vinner. Erasmus Montanus har fått høyere utdanning i København, (utdanning var relativt sjelden den gang) misbrukte kunnskap og utdanningen, og hadde en dårlig framferd. Kampen om kjærligheten tvang hans meninger i retrett. Folkets meninger er relativ svakt faglig sett, etter som de mente at jorden er padde flat.( At jorden ikke var panne flat var i allefall relativ enkelt å bevise.) Folk flest hadde ikke kunnskap til å forstå hverken om jorden var paddeflat eller om jorden var rundt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politisk meninger er vanskelig å forstå. Noen ganger ser det rett og slett ut som at idelogi er viktigere enn unntak og individuell beslutninger. Et online media-åpent samfunn, hvor vi får kjennskap til mange saker, men der alle detaljene i hver sak ikke kommer like tydelig frem, har sine svakheter. Det kan for bli retorikk og idelogi som vinner. Likheten til Ludvig Holbergs, Erasmus Montanus er påfallende selv om stykke handler om kjærlighet. Eller kanskje har vi ikke forstått Ludvig Holbergs stykke om Erasmus Montanus. Kanskje er det ikke kampen om kjærlighet, men om følelser, teaterstykket har handlet om i alle disse årene.

Følelsesmessige meninger bygger meget sjelden på rasjonelle og åpenbare meninger. Vi er nettopp i en tid der følelser i større og større grad er avgjørende for hva vi mener og tro, hva vi skal tillate og hva som er politisk korrekt. Da kan fort politikk stå om valg som mangler sammenheng og ikke er bærekraftig. Er idelogi dynamisk eller statisk?

Gang etter gang kan vi lese eller høre om kjendiser, politikere aller andre som har endret synspunkt. Det interessante blir jo hvorfor nåværende standpunkt mer korrekt enn det forrige. Politikere og kjendiser er mennesker akkurat som andre mennesker. Utfordring med å være mennesker er at vi trenger aksept og annerkjennelse. Det er slett ikke at meninger og oppfatning skal være like. Mange ser ut til å ha vansker med å skille meninger og aksept og annerkjennelse. Men egentlig er det en klar skille.

Jeg håper vi få et storting og regjering som kan ta gode valg, både for oss og for kommende generasjon.

Bli med i debatten!

For å kunne kommentere artikler på DagensDebatt.no - og for å kunne starte nye debatter, må du må være registrert - og innlogget - på Facebook

I tillegg må du registere deg som bruker av DagensDebatt.no. Trykk på «registrer deg» øverst til høyre på denne siden.

Her finner du de enkle debattreglene våre.

-----

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: redaksjonen@dagen.no

Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

-----

Ukentlig nyhetsbrev: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

* Følg gjerne Dagen på Facebook