Klikk for å endre tekst

- Den karismatiske vekkelse har gått i feil retning

Pastor Arnfinn Clementsen i Stavanger gleder seg over at karismatikken er blitt allment akseptert i Norge, men han frykter at den er blitt for egoistisk.

- Jeg opplever at veldig mye av den karismatiske vekkelse har gått i feil retning, og det ender ofte med at man blir innadvendt, noe som kan føre til loviskhet eller svermeri, sier Clementsen til Dagen.

Han har fulgt karismatikken siden den kom til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arnfinn Clementsen har vært pastor en rekke steder i landet, og har bygd opp Karismakirken (tidligere Karisma Senter) i Stavanger til en omfattende menighet.

Søndag fylte han 60 år, dagen ble markert med festgudstjeneste.

Innadvendt bevegelse

- Det positive er at karismatikken er blitt allmenn, og det er fantastisk. I min ungdom visste vi for eksempel ikke om at noen talte i tunger utenom pinsevenner. Nå skjer dette bredt utover i Kristen-Norge.

Men det er trist at ikke karismatikken har ført til at mange flere mennesker har fått høre om Jesus og blitt funnet av ham. Nye bølger i menighetene går ofte på at man skal oppleve mer, føle mer og bli mer velsignet. Dette fører til at man blir svært egoistisk, og det blir mindre iver for å nå mennesker med evangeliet, sier Arnfinn Clementsen.

Han minner om at hele Apostlenes gjerninger går ut på at de kristne ble fylt av Den Hellige Ånd, og gikk videre med evangeliet, og mennesker fikk møte den levende Jesus.

Dannet ny menighet

Den joviale pastoren vokste opp i Pinsebevegelsen i Skotselv i Buskerud. Han har vært pastor en rekke steder før han og familien kom til Stavanger høsten 1981. Her ble han pastor i pinsemenigheten Zion. Mange kom til tro, og det førte til store omveltninger og splittelse.

- Jeg tok sterkt til orde for å tydeliggjøre rollen som pastor, og jeg mente at pastoren skulle være leder i menigheten. Det var meninger både for og imot mitt standpunkt, men det førte til at vi omdannet menigheten til Karisma Senter på slutten av 1980-tallet, forteller han.

- Hva vil du si om denne prosessen når du ser tilbake?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det var en vanskelig tid, og jeg skulle gjerne hatt mer visdom. Men jeg kan ikke si at jeg angrer på så mye. Hvis jeg mener at noe er bibelsk eller Guds kall til meg, da har jeg lite syn for kompromiss. I den aktuelle saken hadde jeg ingen annen vei å gå. Det var flere som foreslo andre løsninger, men vi måtte bare skjære igjennom, minnes Clementsen.

Viktig med teamwork

Etter som årene har gått, har han bygd mer på medarbeiderne rundt seg, og ser at det er teamwork som må til.

- Men jeg holder fortsatt fast på at det må være en tydelig leder for menigheten, sier han.

Etter at Clementsen hadde dannet Karisma Senter, gav han i 1992 beskjed til Pinsebevegelsen om at menigheten ville stå fritt.

- Vi meldte oss ikke inn i trosbevegelsen, men var en uavhengig karismatisk menighet. Jeg så at vi ble et uromoment i Pinsebevegelsen, og en kime til strid, og det ville vi ikke være med på.

Innmeldt i Pinsebevegelsen

Clementsen mener i dag at vinden har blåst deres vei. Det er stadig flere menigheter som er blitt mer lik Karismakirken både i lederstruktur og tenkning rundt det karismatiske.

Da han i 2010 gav stafettpinnen videre til ny hovedpastor, Tormod Røyland, ble menigheten meldt inn i Pinsebevegelsen. Tidligere hadde de endret navn fra Karisma Senter til Karismakirken.

- Jeg har en fri rolle i dag, og er ansatt i en deltidsstilling. Jeg er med i pastorteamet, men har trukket meg helt ut av lederskapet. Min oppgave i dag er å være støtte, rådgiver og forkynner, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Åndeliggjøre politikk

Arnfinn Clementsen har skrevet flere bøker, og den som har solgt mest er «Norge tilbake til Gud» med 70.000 eksemplarer.

- Er det en fare for at en kristen leder kan åndeliggjøre politikken?

- Ja, der peker du på noe vesentlig. Personlig har jeg aldri ønsket å blande menighet og politikk, for det er to arenaer. Men det er viktig å ha bibelske og kristne verdier i politikken, svarer Clementsen.

Han har selv i flere tiår hatt et brennende samfunnsengasjement og tro på at kristne menigheter og enkeltkristne bør engasjere seg. Selv sitter han i dag i kommunestyret i Sola for KrF og er leder for levekårsavdelingen.

- Som pastor i ulike menigheter i over 30 år, har jeg aldri flagget politisk farge. Men jeg har aldri vært redd for å si hva jeg mener om saker. Dessuten har jeg alltid hatt tro på at det er viktig å ha KrF i landet vårt. Når jeg nå fikk en friere rolle, stilte jeg til valg for KrF i Sola, forteller han.

Bønneaksjon

Også foran dette stortingsvalget har Clementsen og andre pastorer gått ut med en bønneaksjon.

- Bibelen er tydelig på at vi skal be for dem som er i høy verdighet, og er ledere for landet vårt. Jeg bruker å si at dårlige ledere blir bedre når vi ber for dem, og gode ledere blir enda bedre. Men jeg er nøye på at aksjonen skal ikke være politisk, der vi for eksempel ber for og imot ulike regjeringsdannelser, mener han.

Selv om Arnfinn Clementsen er litt engasjert politisk, er han først og fremst forkynner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Mitt kall er at mennesker må få møte Jesus og komme til tro, understreker den jubilerende pastoren.

DAGEN

Arnfinn Clementsen

Født 25. august 1953 i Skotselv, Buskerud

Tok imot Jesus som 15-åring, og begynte tidlig som evangelist og predikant.

Fulltidstjeneste fra 1975, og virket i ulike sammenhenger til 1978.

Giftet seg med Liss-Bente Clementsen i 1978, og de har to barn

Pastor i en misjonsmenighet i Danmark 1978-80

Pastor i pinsemenigheten Zion, Stavanger fra 1981

Omstrukturerte menigheten og dannet Karisma Senter (nå Karismakirken) i 1988

Sluttet som hovedpastor i 2010, og har i dag en friere rolle som rådgiver og forkynner

Har skrevet en rekke bøker, og den siste er «Jesus-fortellinger for dagens mennesker» (Hermon Forlag 2012)

Sitter som KrF-representant i Sola kommunestyre, og er leder for levekårsavdelingen

Les også
- Karismatikken har fremmet kristen enhetDette er saken