De kostbare funksjonshemmede

I Danmark har funksjonshemmede blitt trukket inn i diskusjonen om trange kommunale budsjetter. Enkelte steder har funksjonshemmede fått skylda for at kommunene er nødt til å skjære ned på andre områder.
Lederen i Danske Handicaporganisationer, Stig Langvad, sier i en kommentar til Kristeligt Dagblad at det er mennesker med de største funksjonshemningene som nå utpekes som de skyldige når innsparinger rammer skolen, eldre og barna. Han legger til at det er samfunnets holdning som står på spill i øyeblikket.
Langvad påpeker, helt korrekt, at det som nå skjer er at mennesker med funksjonshemning blir satt opp mot andre befolkningsgrupper. Han deler dessuten ikke holdningen om at mennesker med hjelpebehov får bistand på samfunnets bekostning.
Hva handler denne saken om, dersom vi skjærer vekk hverdagslige økonomiske bekymringer? Den handler i bunn og grunn om det skal være plass for funksjonshemmede mennesker i et samfunn. Den handler om vi er villige til å følge opp den grunnleggende holdningen om at alle mennesker er like verdifulle, og at alle er like velkomne.
Som Dagen har påpekt i en artikkelserie fra vårt naboland i sør, har pengesparing vært en skjult agenda hos helsebyråkrater som ville innføre tidlig ultralyd for å avsløre om fosteret har Downs Syndrom. Det er en uhørt innfallsvinkel til debatten om funksjonshemmedes plass i samfunnet. Hvordan et samfunn behandler de svakeste sier mye om samfunnets kvaliteter og verdisyn. Eller kanskje om mangelen på kvaliteter.
Arbeiderpartiets landsmøte, som ble avsluttet søndag, måtte også forholde seg til de funksjonshemmedes levekår. Fredag morgen hadde en stor gruppe rullestolbrukere og andre fra de funksjonshemmedes organisasjoner plassert seg foran Folkets Hus i Oslo. På vei inn fikk delegater og besøkende med seg både slagord og skriftlig informasjon. Budskapet var klart: Brukerstyrt personlig assistent (BPA) må rettighetsfestes.
Fredag formiddag sa helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen nei til rettighetsfesting da hun da hun la fram forslag til ny lov om kommunal helse- og omsorgstjeneste. To døgn senere ble hun overprøvd da et flertall på Ap-landsmøtet stemte for at «det skal etableres rett til BPA til brukere med stort behov. Dette skal skje innenfor dagens økonomiske ramme». Med Ap på laget er det et stort flertall i Stortinget for de funksjonshemmedes krav.
BPA handler i høyeste grad om funksjonshemmedes plass og muligheter i samfunnet. Samtidig berører det kommunale budsjetter. Heldigvis har vi til gode å se at funksjonshemmede blir brukt som syndebukker i debatten om økonomien i norske kommuner, selv om det er lite å dele på mange steder. Vi ser et grunnleggende avvikende verdisyn i forhold til det som har kommet fram i Danmark.
De som husker så langt tilbake som til forrige landsmøte i det største regjeringspartiet, minnes kanskje vedtaket om å legge tannbehandling inn under folketrygden. I ettertid har saken vært innhyllet i glemsel og stillhet. Vi håper derfor at søndagens vedtak om personlig assistent får en bedre fremtid enn tannhelse-vedtaket.
Tor Weibye
journalist