FORTROLIG: Skjermdump fra programmet «Uppdrag granskning» på SVT, der en reporter utgir seg for å være en student som ønsker hjelp med å bli kvitt uønskede homoseksuelle følelser.

Brukte skjult kamera mot konservative prester

Prestene trodde de snakket med en homofil mann som ville ha sjelesorg. I realiteten var det SVTs reporter de tok imot. Flere tilbød forbønn.

Utstyrt med hemmelig kamera og mikrofon begav SVTs reporter seg inn på diverse prestekontor under falsk identitet. Målet: å undersøke hvordan profilerte konservative prester tar imot en angivelig homofil person som søker sjelesorg og forbønn.

Ville de gjøre som den unge mann spurte om, nemlig be om hjelp med de homoseksuelle følelsene som plagde ham? Eller ville de følge den offisielle anbefalingen Svenska Kyrkan gav i 2005 om ikke å «anbefale eller drive en organisert virksomhet som har til hensikt å «reparere» homoseksuelle fra deres legning»?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Skal ikke skje

Programmet ble vist på svensk tv onsdag, og er laget som en reportasje med innslag av skjult kamera og åpne intervjuer. I programmet får vi se at de konservative prestene var villige til å etterkomme mannens ønske om forbønn.

«Vi ber om at det skal bli mulig for ham å kunne elske også en kvinne, og på den måten speile det som du har lagt ned i skapelsen at en mann og en kvinne kan bli forenes og bli ett. Og at den homoseksuelle dragning som han kjenner tydelig, at den skal tones ned og svinne bort.»

Slik bad Bertil Murray, prest i Uppsala stift, for Uppdrag gransknings reporter da han oppsøkte kirken. Det får han imidlertid påpakning for av sin sjef, erkebiskop Anders Wejryd.

- Vi har altså sagt at man ikke skal gjøre slikt. Så skal domkapitlet undersøke hva som faktisk har funnet sted her, sier Wejryd når han blir konfrontert med at prester i hans kirke har bedt for å hjelpe homofile med problematiske følelser. Wejryd er også intervjuet i programmet.

Hjelper ikke nødvendigvis

Anders Artmark er en av prestene som tok imot SVTs reporter. Han foreslo for den sjelesorgsøkende at han kunne be om en endring i de seksuelle følelsene dersom han ønsket det. Men han presiserte at bønnen ikke nødvendigvis ville ha noen effekt.

- Men det er jo slik det er i vår verden, det gjelder jo også om man går til lege. Noen ganger får man hjelp, andre ganger får man det ikke. Så om du vil få hjelp i forbønn eller bønn så er vi her, sier Artman til Uppdrag gransknings reporter under sjelesorgssamtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gravejournalistikk

I Norge er Uppdrag granskning først og fremst kjent for angivelige avsløringer om bruk av doping i norsk skisport. Programmet har en egen stor redaksjon av gravene journalister som har stått for flere store avsløringer.

Nå har altså prester tilknyttet den konservative kirkebevegelsen Frimodig kyrka, blitt utsatt for teamets metoder. Prestene er håndplukket, og alle er personer som har profilert seg som konservative i svensk kirkedebatt.

Kan anmeldes

Svenska kyrkan har sendt ut en veileder i forbindelse med SVTs program, der ansatte får hjelp til å forholde seg til disse spørsmålene. Der slås det fast at «En prest skal heller ikke forsøke å «reparere» eller «omvende» homoseksuelle.» Veilederen sier også klart hva en kan gjøre om en prest skulle forsøke seg på noe slikt. Da kan «personen anmelde presten til domkapitlet i stiftet» som vil undersøke prestens egnethet for stilling i Svenska kyrkan.

Prest Malin Strandberg i Tyresö sier til Uppdrag granskning at dersom prester i Svenska Kyrkan ikke vil følge retningslinjene så er det kanskje best å forlate trossamfunnet.

- Da finnes det andre samfunn og andre kristne kirker som man kan gå til. Om man kjenner at man vil ha støtte for sitt syn i stedet for å være i Svenska kyrkan og ha et synspunkt som går helt stikk i strid med hva kirkemøtet har besluttet, sier Strandberg.

Uppdrag granskning

Svensk Televisions graveredaksjon. Ansvarlig for flere større prosjekter og store avsløringer.

Stod bak påståtte avsløringer om dopingbruk i norsk skiidrett.

I onsdagens program brukte redaksjonen skjult kamera for å avsløre at konservative prester er villige til å be om at homofile følelser må avta hos dem som oppsøker forbønn.