Ber departementet om rettferdighet

Kongshaug Musikkgymnas møter i dag Kunnskapsdepartementet for å spille inn sterke argumenter for at skolen må bli likebehandlet med de offentlige toppidrettsgymnasene.

Det skjer etter at Dagen nylig skrev at de­par­te­men­tet ikke ville møte noen fra sko­len. I løpet av timer ble det klart at stats­sek­re­tær Eli­sa­bet Dahle i Kunn­skaps­de­par­te­men­tet li­ke­vel åpner døra for mu­sikk­gym­na­set så de kan få lagt fram sitt syn for de­par­te­men­tets po­li­tis­ke le­del­se.

Kongs­haug Mu­sikk­gym­nas vil prøve å finne tonen med Kunn­skaps­de­par­te­men­tet slik at stats­støt­ten til in­stru­ment­opp­læ­ring ved sko­len opp­rett­hol­des. Den mis­tet sko­len sist høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi vil ta opp skeiv­he­ten i til­skudds­sys­te­met og for­tel­le at det blir til­nær­met umu­lig å drive mu­sikk­gym­nas slik til­skud­det til in­stru­ment­opp­læ­ring be­reg­nes nå, sier rek­tor Odd­var Rot­vik til Dagen.

Han kal­ler det en uri­me­lig­het at sko­len ikke får til­skud­det de har ba­sert drif­ten på. Dette går ut over in­stru­ment­opp­læ­rin­gen, som kre­ver en helt annen be­man­ning enn un­der­vis­ning i dans og drama som de­par­te­men­tet har sam­men­lig­net med.

Dette fin­ner Rot­vik urett­fer­dig, og han vil ar­gu­men­te­re sterkt for at mu­sikk­gym­na­set må sam­men­lig­nes med de of­fent­li­ge topp­idretts­gym­na­se­ne som har faste og for­ut­sig­ba­re til­skudds­sat­ser.

Ikke bare er Kongs­haug av­hen­gig av et visst nivå på til­skud­det, men også sta­bi­li­tet.

- Vi tren­ger for­ut­sig­bar­het og et inn­ar­bei­det sys­tem. Jeg håper på et sak­lig møte og at det ikke er gått po­li­tikk i dette hos de­par­te­men­tets le­del­se, sier rek­tor Rot­vik.

DAGEN

Kongshaug Musikkgymnas

Kongshaug Musikkgymnas er en kristen videregående skole i Os i Hordaland, eid av Norsk Luthersk Misjonssamband. Den var før folkehøgskole, men ble i 1999 omgjort til videregående skole og er landets eneste rene musikkgymnas.

Skolen tilbyr treårig utdanning i musikk og gir elevene generell studiekompetanse.

I fjorårets statsbudsjett var skolens tilskudd til instrumentalopplæring, som de har fått i alle år, utelatt. Utdanningskomiteen på Stortinget fikk på plass igjen halvparten av det tapte beløpet: 1,65 millioner kroner.

Håpet var at de 1,6 millioner resterende kronene skulle tas inn ved behandlingen av revidert nasjonalbudsjett. Så skjedde ikke.

Kunnskapsministeren nekter å møte noen fra skolen for å snakke om saken, men nå får skolen møte statssekretæren.