STOR INTERESSE: Bibelkveld i regi av Ungdom i Oppdrag er blitt så populært at Joakim Magnus må si nei til interesserte - selv om det koster penger å bli med.

Begeistret for Bibelen

Erfaringene med Bibelkveld i Oslo er til stor inspirasjon.

Suksessen til Bibelkveld i Oslo, som vi fortalte om i lørdagsavisen, er til stor oppmuntring.

LES: Slik skapte han bibel-boom i hovedstaden

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For seks år siden fikk lederen for Ungdom i Oppdrag i hovedstaden, Joakim Magnus, ideen om å invitere til bibelstudier. I utgangspunktet trodde han det ble nødvendig å tvinge 15 kompiser om å bli med. Nå må han si nei fordi det ikke er plass til flere enn 500 deltakere. Vi gjentar: 500 deltakere.

Noen ganger skjer det at noe gjentas så lenge at vi begynner å anta at det stemmer - selv om vi egentlig tror det motsatte. Et eksempel på dette er tanken om at Bibelen er irrelevant, tung og kjedelig. Som kristne har vi både overbevisning om og erfaring med at dette ikke stemmer. Likevel kan vi ubevisst adoptere tanken om at Bøkenes bok i det minste er for spesielt interesserte - som oss.

Leser hele Bibelen høyt

Bibelen er blitt omtalt som verdens mest kjøpte, men minst leste bok. En slik beskrivelse stemmer nok dessverre bedre enn vi liker, i det minste i vår del av verden, i det minste i vår tid. Andre steder i verden er det brennende bibelinteresse.

En stor andel av norske hjem har både en og flere bibler i bokhyller og skuffer, men de fleste åpnes­ sjelden. Men da bør vi tenke oss litt om: Hvordan kan det ha seg at Bibelen faktisk er å finne i så mange­ norske hjem? Hvorfor er det bortimot selvsagt at den skal være der? Det handler jo om at denne bok­en har hatt en helt spesiell betydning i vår kulturhistorie. Å forstå norsk, europeisk og vestlig historie uten kjennskap til Bibelen, er kort og godt ikke mulig. Sporene er uutslettelige i språk, litteratur, musikk, arkitektur og normer. Slik sett burde det være helt naturlig at det blant oppegående mennesker er interesse for å bli kjent med den.

LES: – Bibelen er blitt stueren

Men Bibelen har noe langt mer å tilføre oss enn kulturell dannelse. Og det er nettopp oppdagelsen av dette som gjør det så oppbyggelig å lese om Bibelkveld i Oslo. Å bli kjent med de bibelske tekstene handler dypest sett om å få kjennskap til hvem Gud er og hva det betyr å leve som kristen. Andre aktiviteter og initiativer i kristen regi kan være vel og bra, men i lengden er det Guds ord som gir næring og bærekraft i troslivet.

Slik sett er erfaringen med Bibelkveld en utfordring også til andre kristne menigheter, forsamlinger og miljøer: Har vi virkelig bibeltillit og bibelglede? Har det vi sier og skriver bibelsk substans, eller henter vi mer fra egen fornuft og egne følelser? Psykologisk og sosiologisk innsikt er nyttig til sitt bruk, men gir ikke noe å leve og dø på. Det gjør derimot Bibelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Unge menn bruker Bibelen mer enn unge kvinner

I kommentarfeltet på dagen.no er det flere som setter ord på akkurat det samme som vi selv opplever når vi leser om dette. «Så flott å lese! Til stor inspirasjon!», skriver en. «Høres bra ut. Og dette motbeviser jo det mange sier om at det ikke er interesse for denne typen undervisning. Stå på videre!», skriver en annen.

LES: Finner spor av Bibelen overalt

Vi håper andre lar seg inspirere av det som skjer på Bibelkveld. I en tid da mye flyter både i kulturen og teologien, er fast forankring i Bibelen det eneste som duger for den som vil bli bevart og vokse som kristen. Og det er også her den motløse finner inspirasjon. Her kommer alle andre opplevelser til kort. Det er når Gud åpner Ordet for oss at de virkelig store tingene skjer i Guds rike. Derfor håper vi å kunne skrive om bibelkvelder også andre steder.

Les også
Slik skapte han Bibel-boom i hovedstaden
Les også
Klistrer opp Guds ord
Les også
Dette er bibel-tekstene barna skal få med seg
Les også
Bibelen i sentrum
Les også
Deler ut færre bibler enn før