Avviser «politisert bønn»

Kirkerådsleder Svein Arne Lindø mener generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann bommer i sin kritikk av kirkeledelsens holdning til Israel. - Vi ber for Israel stort sett hver søndag, kontrer Lindø.

« Den nors­ke kir­kes red­sel for po­si­tiv om­sorg og for­stå­el­se for Is­ra­els si­tua­sjon er pa­te­tisk og uro­vek­ken­de,» skrev Is­ra­els­mi­sjo­nens ge­ne­ral­sek­re­tær Rolf Gun­nar Heit­mann i et inn­legg i Dagen i går.

- Jeg synes kri­tik­ken er uri­me­lig, sva­rer Svein Arne Lindø til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sav­ner for­stå­el­se

Heit­mann mener mot­vil­jen ut­tryk­ker po­li­tisk hold­ning og stand­punkt. Han viser også til kir­kens bønn om to­stats­løs­ning og krav om mer­king av varer fra is­ra­els­ke bo­set­tin­ger, samt for­slag til kon­kre­te for­slag for å legge press på Is­rael.

«Er det om­sor­gen for Is­rael som er util­bør­lig?» spør han.

Kirke­råds­le­de­ren lar seg ikke be­ve­ge av kri­tik­ken. Han viser til at Den nors­ke kirke i år som ved tid­li­ge­re valg vil komme med sin egen bønne­opp­ford­ring søn­da­gen før valg­da­gen. Men Lindø fast­hol­der også at han mener for­men på bønne­opp­ro­pet til dels er pro­ble­ma­tisk.

- Jeg synes Heit­mann viser liten for­stå­el­se for vårt ar­gu­ment om at for at for­mu­le­rin­ge­ne blir for kon­kre­te og for po­li­tis­ke, og i sær­de­les­het når de ut­tryk­kes i form av en bønn. Dette fram­står som en po­li­tisk mar­ke­ring, men i bøn­nens form, sier Lindø.

Is­rael-om­sorg

Kirke­råds­le­de­ren kjen­ner seg ikke igjen i Heit­manns på­stand om at Den nors­ke kirke ikke viser om­sorg for Is­rael i prak­sis.

- Det er å dra det alt­for langt. I Den nors­ke kirke ber vi for Is­rael nes­ten hver enes­te søn­dag. For det andre bi­drar Den nors­ke kirke til freds- og for­sonings­ar­beid til beste for alle i Midt­østen, in­klu­si­ve Is­rael, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hva har Den nors­ke kirke gjort for å mar­ke­re støt­te til Is­rael?

- Det blir for kre­ven­de for meg å gjøre rede for det her og nå. Men på Kirke­mø­te­ne opp gjen­nom ti­de­ne har si­tua­sjo­nen i Midt­østen vært tema flere gan­ger, se­nest for to år siden. Ser du på hvor­dan Den nors­ke kirke har hånd­tert Is­rael/Pa­le­sti­na-kon­flik­ten som sådan, er det ikke tvil om at vi har en dypt­følt be­kym­ring for Is­ra­els og dets rett til fred og sikre gren­ser, sier Lindø.

- Nær­mest tabu

Rolf Gun­nar Heit­mann mener på sin side at bønn til Gud kan ha po­li­tis­ke im­pli­ka­sjo­ner.

- Det må være lov å be om stør­re for­stå­el­se blant po­li­ti­ker­ne. Jeg tvi­ler på at det ville kom­met en til­sva­ren­de re­ak­sjon hvis det ikke hand­let om Is­rael, sier Heit­mann til Dagen.

Han mener po­si­tiv opp­merk­som­het mot Is­rael «nær­mest er blitt tabu», også i kir­ke­li­ge kret­ser.

- Det har all­tid vært bønn for det jø­dis­ke folk i Den nors­ke kirke. Dette er rik­tig­nok blitt valg­fritt, og mitt inn­trykk er at færre og færre me­nig­he­ter bru­ker dette. Men det er pri­mært en bønn for det jø­dis­ke folk, ikke for Is­rael, på­pe­ker Heit­mann.

Dagen har også prøvd å få kom­men­ta­rer fra bis­ko­pe­ne, men fått føl­gen­de re­spons fra Bispe­mø­tets ge­ne­ral­sek­re­tær Chris­to­fer Sol­bak­ken:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Bis­ko­pe­ne er denne uken på møte og re­treat, og vil være kon­sen­trert om dette inn­til møtet er over. Det er der­for ingen som vil kom­men­te­re Heit­manns inn­legg på det nå­væ­ren­de tids­punkt».

Dagen

Bønn før valget

Ingen ledere i Den norske kirke har sluttet seg til et opprop om bønn før valget som ellers er signert av ledere i alt fra Pinsebevegelsen og Misjonssambandet til Metodistkirken og Den romersk-katolske kirke.

Bakgrunnen for striden er at kirkerådsleder Svein Arne Lindø og biskopene Helga Haugland Byfuglien og Atle Sommerfeldt i Vårt Land har begrunnet sitt avslag til å signere oppropet med bønnen om «større forståelse for Israels situasjon» blant stortingspolitikerne

Les også
Bønn og handling for Israel
Les også
Bønneemner foran valget
Les også
Kirkeledere på sidelinjen