Kirkeledere på sidelinjen

Når et bønneopprop blir opp­fat­tet som for en­si­dig og for kon­kret po­li­tisk, burde flere i Den nors­ke kir­kes le­del­se finne grunn til å tenke seg al­vor­lig om.

I gårs­da­gens avis kunne vi lese opp­ro­pet fra en rekke kris­ten­le­de­re, hvor de opp­ford­rer til bønn i for­bin­del­se med stor­tings­val­get. I et nær­mest ene­stå­en­de bredt kris­tent fel­les­skap mang­let lan­dets de­si­dert størs­te krist­ne aktør: Den nors­ke kirke.

I gårs­da­gens Vårt Land be­grun­net Den nors­ke kir­kes le­del­se sitt fra­vær. Det var svært ned­slå­en­de les­ning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Både kirke­råds­le­der Svein Arne Lindø, bis­kop Atle Som­mer­feldt og Bispe­mø­tets pre­ses Helga Haug­land By­fug­li­en frem­he­ver bøn­nen om stør­re for­stå­el­se for Is­ra­els si­tua­sjon og om vern om fa­mi­li­en og bån­det mel­lom mor, far og barn som pro­ble­ma­tis­ke.

«Skal du be for Is­rael, må du også be for Pa­le­sti­na», sa Lindø. Det må være noe i nær­he­ten av en for­nær­mel­se over­for un­der­skri­ver­ne å an­ty­de at fordi man ber om stør­re for­stå­el­se for Is­ra­els si­tua­sjon, ig­no­re­rer man pa­le­sti­ner­nes si­tua­sjon.

Det er en sør­ge­lig kjens­gjer­ning at den po­li­tis­ke kor­rekt­he­ten her gir seg ut­slag i en mis­for­stått vel­ment­het. Selv­sagt skal vi be for den pa­le­stins­ke be­folk­nin­gen. Noe annet ville være en åpen­bar for­søm­mel­se. Li­ke­vel må det være an­led­ning til å ønske stør­re for­stå­el­se for Is­ra­els si­tua­sjon i en norsk of­fent­lig­het hvor vil­jen til å for­stå Is­ra­els vur­de­rin­ger knapt er over­vel­den­de.

Også på det andre punk­tet er Den nors­ke kir­kes be­grun­nel­se sør­ge­lig les­ning. I opp­ro­pet opp­ford­res det altså til bønn om «et ster­ke­re vern om fa­mi­li­en og bån­det mel­lom mor, far og barn». Det sier ikke så lite om ut­vik­lin­gen i Den nors­ke kirke når dette blir opp­fat­tet som kon­tro­ver­si­elt.

For­mu­le­rin­gen er ikke spe­si­elt spis­set, og den ut­tryk­ker ikke annet enn det som skul­le være et nokså opp­lagt kir­ke­lig kjerne­bud­skap om fa­mi­li­ens plass og funk­sjon.

Når dette blir opp­fat­tet som for en­si­dig og for kon­kret po­li­tisk, burde flere i Den nors­ke kir­kes le­del­se finne grunn til å tenke seg al­vor­lig om.

Om vi så be­ve­ger oss fra et prin­si­pi­elt og teo­lo­gisk plan over til et mer stra­te­gisk, kan vi gjøre en annen vik­tig ob­ser­va­sjon. Målt i med­lems­tall er Den nors­ke kirke i en egen di­vi­sjon her i lan­det. Lite tyder på at det vil endre seg. Målt i kir­ke­lig del­ta­kel­se er si­tua­sjo­nen an­ner­le­des, og det er verdt å merke seg at folke­kir­kens le­der­skap her stil­ler seg på siden av det brede krist­ne fel­les­ska­pet.

Bak opp­ro­pet står altså både Mi­sjons­sel­ska­pet, Pinse­be­ve­gel­sen, Nor­mi­sjon, Mi­sjons­sam­ban­det, ka­to­lik­ke­ne, bap­tis­te­ne, me­to­dis­te­ne, Indre­mi­sjons­for­bun­det, Ung­dom i Opp­drag og Fri­kir­ken - blant andre. Flere av disse or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne har fort­satt tette bånd til Den nors­ke kirke, og kan vans­ke­lig måles uav­hen­gig av folke­kir­ken. Ikke desto mind­re ser vi at flere av dem i stør­re grad sat­ser på egne for­sam­lin­ger, og der­med flyt­ter res­sur­ser ut av Den nors­ke kir­kes sogne­me­nig­he­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er sim­pelt­hen trist at Den nors­ke kirke ikke fin­ner å kunne delta i det fel­les­ska­pet som står bak opp­ro­pet. Vur­de­rin­ge­ne som kom­mer til ut­trykk i Vårt Lands re­por­ta­sje kan også for­stås som vars­ler om en kirke mer i tråd med sam­ti­den, men mind­re i tråd med mye av det ak­ti­ve kir­ke­li­ge en­ga­sje­men­tet.

Les også
Bønneemner foran valget