Åpen folkekirkes makt bør utfordres

Skal det aktive kirkefolket bare finne seg i at det fremover ikke skal ha noen stemme inn i kirkens bestemmende organer?

Som Dagen har omtalt de siste dagene leggerÅpen folkekirke offensive planer for hvordan de skal prege det norske kirkelivet i lang tid fremover.

Det liberale kirkepartiet jobber med organisasjonsstruktur, økonomi og synlighet. De snakker om å ansette generalsekretær og det første målet blir å vinnekirkevalget i 2019.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Åpen folkekirkes selvsikkerhet og strategiske planlegging står i sterk kontrast til det som i utgangspunktet kan virke som en ganske resignert holdning på konservativ side. Der ble Åpen folkekirkes konkurrentLevende folkekirke nedlagt etter kirkevalget.

Etter det Dagen erfarer er det ingen konkrete planer om å gjenopplive dette nettverket eller danne noen annen form for konservativt organ som kan utfordre Åpen folkekirkes politiske kirkemakt.

Rolf Kjøde satte i intervju med Dagen på onsdag ord på den fullt forståelige uviljen mange konservative nok føler for å danne et eget kirkepolitisk parti. Han peker på atDen norske kirke egentlig ikke bør være en arena for partikamp og at utfordringen for kirken først og fremst er åndelig.

Dette er kloke ord som det er vanskelig å være uenig i. Likevel mener vi det er grunn til å problematisere valget om å ikke utfordre Åpen folkekirke. Det er i hvert fall grunn til å tenke over hva som blir resultatet av en slik holdning.

I praksis vil man da med overlate den nasjonale, kirkelige utviklingen helt og holdent i Åpen folkekirkes hender. Da er det de som får makten i kirken i overskuelig fremtid. Da vil de fortsette å sitte med et bestemmende flertall iKirkerådet. Da vil det være de som i praksis bestemmer hvem som skal utnevnes til biskoper og proster.

Kan man virkelig bare sitte rolig og se på at dette skjer uten å prøve å mobilisere de betydelige motkreftene som tross alt finnes? Og disse motkreftene går da også vitterlig jevnlig i kirken i motsetning til flesteparten av Åpen folkekirkes støttespillere.

Skal det aktive kirkefolket bare finne seg i at det fremover ikke skal ha noen stemme inn i kirkens bestemmende organer? Det synes ikke vi. Tvert imot mener vi at det er svært viktig at Åpen folkekirkes makt utfordres.

Og vi er heller ikke nødvendigvis helt enig med Rolf Kjøde i at det kirkepolitiske flertallet har satt seg og vil forbli slik det er nå. Det kan kanskje se slik ut, men etter vår mening er det på ingen måte gitt at Åpen Folkekirke i fremtiden vil klare å mobilisere like sterkt som de gjorde ved forrige kirkevalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For vi snakker nemlig om en gruppe som i stor grad er en én-saksorganisasjon. Det var ønsket om å innførehomofil vigsel i Den norske kirke som skapte den store oppslutningen rundt Åpen folkekirke i 2015.

Den kampen er nå over, og det er derfor svært usikkert om de klarer å gjenskape den entusiasmen som rådet ved forrige korsvei. Det er med andre ord alt for tidlig å gi opp.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.