Arfan Bhatti (t.v.) og forsvarer John Christian Elden fotografert i Borgarting lagmannsrett i mai 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

«Ytringsfriheten har bedre kår i Pakistan enn i Norge»

– Han vil ikke tilbake, og Norge kan ikke tvinge han hjem med mindre man inndrar passet hans, sier Arfan Bhattis norske advokat, John Christian Elden.

Arfan Bhatti, mannen som er dømt for psykisk medvirkning til angrepene på synagogen i Oslo og som har hatt en sentral rolle i islamistmiljøet i Norge, er satt fri fra pakistansk fengsel.

Nå bruker han fritiden til å oppfordre til hellig krig gjennom sin Facebook-side.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bhattis norske adovkat, John Christian Elden, har kontakt med sin klient hver dag.

Elden sier til Dagen at alt står bra til med Bhatti, og at klienten «er glad for å kunne benytte ytringsfriheten han har i Pakistan».

Bhatti har ikke noen planer om å komme til Norge.

– Han blir i Pakistan så lenge han får lov. Jeg konstaterer at ytringsfriheten har bedre kår i Pakistan enn i Norge når Bhatti tillates å ytre seg på Facebook om forhold som PST hadde rynket på nesen av i Norge, sier Elden til NTB.

Til Dagen utdyper han:

– Han vil ikke tilbake, og Norge kan ikke tvinge han hjem med mindre man inndrar passet hans. Det er det ikke rettslig grunn til så langt jeg vet.

– Hva tenker du om at han oppfordrer til hellig krig, Elden?

– Hva jeg tenker er relativt uinteressant. Det er ingen hemmelighet at vi står på ulike ideologiske plattformer, der en av de viktigste for min rolle i det norske demokratiet er å verne om ytringsfriheten, så vi ikke blir en politistat der staten bestemmer hva det er lov til å si og mene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva forventer Bhatti av norske myndigheter?

– Ingenting.

– Er han en trussel?

– Det kan jeg ikke vurdere. Jeg er advokat, ikke sikkerhetstjeneste, svarer Elden.

Les også
Arfan Bhatti oppfordrer til hellig krig
Les også
Arfan Bhatti funnet fengslet i Pakistan
Les også
Journalist offentliggjorde bilder av bevæpnet Bhatti