Yrkesforbud for kristne leger

Re­ser­va­sjons­ret­ten for leger som ikke vil hen­vi­se til abort, står i fare for å koke bort i kålen, skriver sjefredaktør Vebjørn Selbekk i dagens leder.

Kris­te­lig Folke­par­ti fei­ret - helt rett­mes­sig - det som en be­ty­de­lig seier da de i re­gje­rings­for­hand­lin­ge­ne i høst klar­te å oppnå en av­ta­le om å få inn­ført re­ser­va­sjons­ret­ten. Sam­men med Høyre og Frem­skritts­par­ti­et var fler­tal­let sik­ret. Der­med skul­le nors­ke leger få sam­vit­tig­hets­fri­het i dette vik­ti­ge spørs­må­let som gjel­der liv og død for det ufød­te bar­net.

Trod­de vi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter at helse­mi­nis­ter Bent Høie (H) denne uken send­te ut sitt for­slag til hvor­dan re­ser­va­sjons­ret­ten skal ut­for­mes ut på hø­ring, er vi langt fra så sikre len­ger. Det bil­det som nå teg­ner seg, er mye dyst­re­re.

Helse­mi­nis­te­ren vil gi kom­mu­ne­ne en mu­lig­het til å re­ser­ve­re seg mot leger som re­ser­ve­rer seg mot abort.

Det skal være opp til den en­kel­te kom­mu­ne om de vil an­set­te slike leger eller ikke. Og det leg­ges opp til at det skal være en po­li­tisk be­slut­ning hvil­ke reg­ler som skal gjel­de i hver en­kelt kom­mu­ne.

Der­med flyt­tes kamp­are­na­en i denne saken seg fra det riks­po­li­tis­ke til det lo­kal­po­li­tis­ke pla­net. Det har al­le­re­de vært mye po­li­tisk strid om re­ser­va­sjons­ret­ten. Spe­si­elt Ap og SV har brukt spørs­må­let til å spre feil­ak­tig på­stan­der om at kvin­nens selv­be­stem­mel­se skul­le være i fare.

Slik er det ikke. Det vet selv­føl­ge­lig po­li­ti­ker­ne i SV og Ap vel­dig godt. De mener ty­de­lig­vis at det li­ke­vel er mye god po­li­tisk mo­bi­li­se­rings­kraft i saken.

Og det er grunn til å tro at lo­kal­po­li­ti­ker­ne til disse par­ti­ene vil tenke det samme.

Ar­bei­der­par­ti­et sen­tralt har gått ut og opp­ford­ret sine lo­kal­lag til å en­ga­sje­re seg kam­pen mot re­ser­va­sjons­le­ge­ne. Også fra fag­be­ve­gel­sen mo­bi­li­se­res det på samme måte.

Or­ga­ni­sa­sjo­nen Fag­for­bun­det har sendt brev til alle sine lo­kal­for­enin­ger der de ber med­lem­me­ne om å po­li­tisk legge press på kom­mune­styre­re­pre­sen­tan­ter lan­det over.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pres­set ser al­le­re­de ut til å virke. I går stod by­styre­re­pre­sen­tan­ter for Ap, SV og Venst­re frem i Klasse­kam­pen og for­kyn­te at de ikke ville ha leger som hadde re­ser­vert seg mot abort­hen­vis­ning i Trond­heim.

Og de lovte å skaf­fe fler­tall for et slikt ved­tak i by­sty­ret i Trøn­der­ho­ved­sta­den.

- Nor­ges tred­je størs­te by set­ter foten ned, er bud­ska­pet fra de tre i Klasse­kam­pen.

Vi mener at KrF nå har grunn til å føle seg lurt, ja nær­mest bonde­fan­get. Det har vært klart helt fra førs­te stund at denne saken var kre­ven­de for Høyre. Men de har hele veien sagt at de skal stå ved den av­ta­len de har inn­gått med KrF og Frem­skritts­par­ti­et.

Men når Høie når har lagt frem sin re­ser­va­sjons­mo­dell, vir­ker det som han har an­strengt seg for å ut­hu­le ret­ten mest mulig. Han har kom­met re­ser­va­sjons­kri­ti­ker­ne så sterkt i møte at det nær­mest ikke er noe igjen av re­ser­va­sjons­ret­ten i det hele tatt.

Hele in­ten­sjo­nen med av­ta­len var jo at det ikke skul­le være mulig å ileg­ge yr­kes­for­bud for de fast­le­ge­ne som ikke vil hen­vi­se pa­si­en­ter til abort.

For de le­ge­ne som det gjel­der, spil­ler det jo mind­re rolle om yr­kes­for­bu­det er ilagt at en stat­lig eller kom­mu­nal myn­dig­het. Job­ben får de jo i så fall ikke uan­sett.

Det vil være et stort tap der­som disse le­ge­ne tas fra mu­lig­het til å kunne utøve sitt yrke uten å gå på kom­pro­miss med sin al­vor­li­ge sam­vit­tig­hets­over­be­vis­ning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KrF har, som det enes­te par­ti­et som er mot­stan­der av selv­be­stemt abort, et spe­si­elt an­svar for å fort­set­te å kjem­pe disse le­ge­nes sak. Vi for­ut­set­ter at KrF nå tar ny kon­takt med Høyre.

For­sla­get, slik Høie nå har ut­for­met det, er ikke i tråd med ho­ved­for­ut­set­nin­gen for av­ta­len mel­lom de tre par­ti­ene.

Vi kan ikke for­stå hvor­dan KrF kan leve med i rea­li­te­ten å stå igjen med et tap i en sak som de egent­lig hadde vun­net.

Nå er det tid for å kreve noe igjen for å opp­tre som støtte­par­ti for Høyre/Frp-re­gje­rin­gen. Og vi kan vans­ke­lig tenke oss noen sak som er vik­ti­ge­re å prio­ri­te­re enn dette helt sen­tra­le prin­sipp­spørs­må­let.

Les også
Samvittighet og reservasjon
Les også
Nettsted publiserer leger som abort-reserverer seg