Wenche Breiviks advokater vil ha hånd om notater

Wen­che Behring Brei­viks ad­vo­ka­ter kre­ver at Marit Chris­ten­sen le­ve­rer inn ma­te­ria­le hun sam­let under ar­bei­det med sitt om­strid­te bok­pro­sjekt. - Helt uak­tu­elt, fast­slår Chris­ten­sens ad­vo­kat.

- Det er snakk om skrift­li­ge no­ta­ter og lyd­bånd­opp­tak av sam­ta­le­ne mel­lom vår kli­ent og Marit Chris­ten­sen. Dette ma­te­ria­let kom­mer vi til å be Chris­ten­sen le­ve­re inn, sier Brei­viks ad­vo­kat Hans Ma­ri­us Graas­vold til NTB.

- Vi må sikre at dette ma­te­ria­let ikke kom­mer i gale hen­der. Det må til­ba­ke til tes­ta­ments­full­byr­der, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Uak­tu­elt

- Å skul­le le­ve­re ut kilde­ma­te­ria­le sit­ter vel­dig langt inne, sier Marit Chris­ten­sen, før hun hen­vi­ser NTB vi­de­re til sin ad­vo­kat Jon Wes­sel-Aas.

Han om­ta­ler kra­vet som «pus­sig».

- Det er helt uak­tu­elt, fast­slår han.

- Det er jo ingen for­fat­te­re eller jour­na­lis­ter som le­ve­rer ut sine no­ta­ter til sine kil­der. I dette til­fel­let lever jo ikke kil­den len­ger, og det gjør jo kra­vet enda mer spe­si­elt, sier han.

Sam­råd

De tre ad­vo­ka­te­ne som re­pre­sen­te­rer Wen­che Behring Brei­vik, skul­le fre­dag ta stil­ling til om Marit Chris­ten­sens bok skal få et retts­lig etter­spill.

Fre­dag etter­mid­dag var imid­ler­tid ingen be­slut­ning tatt.

- Vi kom­mer i alle fall til å bruke hele dagen i dag, og det kan hende vi ikke har truf­fet noen be­slut­ning før over hel­gen, sier Graas­vold.

Han øns­ker ikke å si noe om hvil­ke kon­kre­te al­ter­na­ti­ver som vur­de­res.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi øns­ker ikke å bidra til spe­ku­la­sjo­ne­ne om hva som kan komme til å skje, sier ad­vo­ka­ten. Han pre­si­se­rer over­for NTB at det er han som vil ta den en­de­li­ge be­slut­nin­gen om en even­tu­ell retts­lig eller annen for­føl­gel­se av boka.

- Men det er helt na­tur­lig at denne tas i sam­råd med de øv­ri­ge ad­vo­ka­te­ne, sier Graas­vold, som tid­li­ge­re har ut­talt at han mener at boka ikke hører hjem­me i ret­ten.

Om­stridt

Chris­ten­sens om­strid­te bok «Moren. His­to­ri­en om Wen­che Behring Brei­vik» utkom tors­dag.

Like før hun døde, øns­ket Wen­che Behring Brei­vik å få stan­set boken. Som et ledd i denne pro­ses­sen ble Graas­vold en­ga­sjert.

- Hun ba meg ut­tryk­ke­lig om å følge opp denne saken på beste måte, også etter hen­nes død, sier Graas­vold. Brei­vik døde av kreft i slut­ten av mars.

Fra før hadde Brei­vik en­ga­sjert ad­vo­kat Ragn­hild Tor­ger­sen, som skul­le iva­re­ta hen­nes ret­tig­he­ter under ter­ror­retts­sa­ken mot søn­nen An­ders Behring Brei­vik, mens ad­vo­kat Tord Jor­det er opp­nevnt som av­dø­des tes­ta­ments­full­byr­der.

- Lurt

Jor­det ut­ta­ler til VG fre­dag at han mener Brei­vik ble grun­dig lurt av Marit Chris­ten­sen da hun den 17. ja­nu­ar un­der­teg­net en be­kref­tel­se på at Chris­ten­sen kunne bruke hen­nes his­to­rie som hun ville. Graas­vold støt­ter dette synet.

- Dette er en en­si­dig er­klæ­ring som Wen­che Behring Brei­vik ikke selv for­mu­ler­te, og som det er all grunn til å sette spørs­måls­tegn ved. Hun var svært syk og i en svært sår­bar si­tua­sjon. Hun ble også lovet en ny av­ta­le med for­la­get som skul­le iva­re­ta hen­nes ret­tig­he­ter. Den kom aldri, sier Graas­vold til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Faren til An­ders Behring Brei­vik, Jens Brei­vik, som blir om­talt svært ne­ga­tivt i «Moren», sier til NTB at han at han ikke vil kom­men­te­re inn­hol­det i boka.

Han vil hel­ler ikke si om han vur­de­rer å fore­ta seg noe over­for Asche­houg for­lag som har gitt ut boka. (©NTB)

Les også
Breivik har frasagt seg morsarven