– Forholdene er bekymringsfulle for asylsøkere i Hellas, sier statssekretær Pål K. Lønseth i Justisdepartementet.

Vurderer å stanse tvangsreturer til Hellas

Regjeringen vurderer å stanse all tvangsretur av asylsøkere til Hellas, men venter på Utlendingsnemnda som behandler en sak der menneskerettighetsdomstolen har bedt Norge holde tilbake en bestemt retur.

Tilsvarende saker de siste dagene har ført til at Storbritannia, Nederland og Danmark inntil videre har stanset tvangsreturer av asylsøkere til Hellas etter Dublin-avtalen, som sier at asylsøkere skal få sin sak behandlet i det landet de først kommer til.
- Forholdene er bekymringsfulle for asylsøkere i Hellas, sier statssekretær Pål K. Lønseth i Justisdepartementet sier til NTB.

Menneskerettigheter

Regjeringen venter nå på at Utlendingsnemnda (Une) innen tirsdag avgjør hvordan Norge skal forholde seg til at menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har bedt om at en bestemt tvangsretur herfra til Hellas holdes tilbake, forteller Lønseth.
Bakgrunnen for den midlertidige forføyningen fra menneskerettighetsdomstolen er en tilsvarende sak mot Belgia, som er først i løypa av flere andre klagesaker, og som ventes å være avgjort før jul. Spørsmålet som behandles er om tvangsreturer til Hellas er brudd på menneskerettighetene.
- Regjeringen har sagt at vi vurderer om Norge skal vedta midlertidig stans av alle tvangsreturer til Hellas. Inntil videre avventer vi behandlingen og utfallet hos Une i den enkeltsaken de har til behandling. Regjeringen følger dette nøye, sier Lønseth til NTB.

Flest i Europa

En gresk asyladvokat sa til NRK mandag at Norge er det landet i Europa som returnerer flest asylsøkere til Hellas, med 255 returer så langt i år.
- Vår holdning har vært at Dublin-landene i fellesskap bør suspendere Hellas fra avtalen, i påvente av at forholdene for asylsøkere bedres i landet. Det har vi ikke fått med de andre europeiske landene på. Dermed har det heller ikke vært aktuelt for Norge å utelukke returer til Hellas på egen hånd. Det ville bare ført til at Norge ville mottatt atskillig flere personer, uten at situasjonen i Hellas ville blitt bedret av den grunn, sier Lønseth til NTB.