Vurderer å droppe «evangelikal»

Noen kristne amerikanere mener Donald Trumps valgseier viser at evangelikale fortsatt har stor innflytelse. Andre har tenkt på å frasi seg merkelappen.

Dagen etter presidentvalget vurderte Lisa Sharon Harper i organisasjonen Sojourners å slutte med å regne seg blant de «evangelikale». Årsaken var at81 prosent av hvite evangeliske kristne stemte for Donald Trump som president, ifølge valgdagsmålinger. Harper mener Trump «representerer alt det Jesus sto imot - begjær etter penger, sex og makt». Og den kristne støtten var avgjørende for at han vant valget.

– Denne gruppen som stemte for Trump, samsvarer ikke med hvem jeg er, sier Harper.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Jubler for Trump som president

Sojourners plasserer seg i den evangelikale tradisjonen, men blir regnet som mer venstreorientert og liberal med sin vekt på blant annet fattigdomsbekjempelse i stedet for stridsspørsmål som homofili og abort.

Hver fjerde amerikaner regner seg som en evangelikal kristen,ifølge Pew Research Center. Men innenfor denne gruppen er det betydelige variasjoner i holdninger, både teologisk og politisk.

Kall til omvendelse

Flere profiler i den evangelikale leiren har problematisert eller distansert seg fra betegnelsen «evangelikal» etter valget. Historieprofessor og bloggerJohn Fea er et eksempel, den sosiale aktivisten Shane Claiborne et annet. Sistnevnte har gitt ut boken «Den uimotståelige revolusjonen» på norsk.

Tidligere Christianity Today Katelyn Beatyskriver i Washington Post:

«Jeg var redaktør for et evangelikalt magasin, men nå kan jeg ikke forsvare det evangelikale fellesskapet mitt». Selv om Beaty ikke legger skjul på at hun hadde alvorlige betenkeligheter med Hillary Clinton, mener hun det å velge Trump ville føre til alvorlig skade på et allerede skjørt amerikansk demokrati og svekke kirkens vitnesbyrd.

LES OGSÅ:Visepresidenten takker for Guds nåde

Den tidligere og nåværende presidenten ved kjenteFuller Theological Seminary i California kom meden oppsiktsvekkende uttalelse der de beklaget hvis institusjonen har bidratt til «skammen og misbruket som nå blir forbundet med ordet evangelikal». Ledelsen kaller seg selv og alle som er forbundet med Fuller, til omvendelse og transformasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Minnet om Vietnamkrig

Men ikke alle evangeliske ledere ser noen stor splittelse.

– Det har alltid vært en minoritet av evangeliske kristne som vært mer liberalt politisk orientert, sierJerry Falwell Jr. Presidenten ved Liberty University var en av de første kjente kristenlederne i USA som gikk ut med støtte til Trump. Falwell mener evangeliske kristne er mindre splittet nå enn de har vært på lang tid.

PresidentTony Perkins den konservative kristne lobbyorganisasjonenFamily Research Council mener valgresultatet gjorde ryktene om det kristne høyres død til skamme. Han mener valget innebar en kollaps forBarack Obamas verdiliberale agenda - og nevner en feilslått helsereform, svekking av religionsfriheten, demoralisering av forsvaret, kriminell oppblomstring og dekonstruksjon av gudgitte strukturer.

«Men valget er bare startskuddet. Donald Trump kan ha åpnet døren til Amerikas løsninger, men var aldri ment å være selve løsningen. Den sanne omformingen av et samfunn begynner i hjertene og tankene til mennesker›,skriver Perkins i Christian Post.

Bagatellisering

Lederen forSørstatsbapistenes kommisjon for etikk og religionsfrihet, Russell Moore, skiller på sin side mellom forskjellige Trump-velgere. På den ene siden plasserer han de nølende, som så Trump som det minste ondet fordi det er mer sannsynlig at han vil utpeke konservative høyesterettsdommere som er mer «pro-life» enn deHillary Clinton ville valgt. På den andre siden plasserer Moore «folkene som aktivt har søkt å normalisere» Trump som et naturlig valg.

– For meg er det største problemet etablissementet av politiske aktivister fra det religiøse høyre som i mange tilfeller faktisk feide bort store moralske problemer, sier Moore.

Endret evangelium

Moore, som har vært en uttalt motstander av Trump, sa at det allerede er forsoning på gang mellom evangeliske kristne som fullstendig har avvist å støtte Trump, og dem som har støttet ham motvillig. Men han mener at ledere som har «gitt selve evangeliet en ny mening for å forsvare en politisk kandidat» avdekker et problem som er større enn et politisk valg.

Jerry Falwell Jr. mener splittelsen blant evangeliske kristne ligger på lederplanet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Evangeliske kristne flest sluttet seg til Donald Trump lenge før de fleste av lederne gjorde det, sier han.

Falwell tror fotfolket var leie av tingenes tilstand og entusiastiske over valget av den frimodig kristneMike Pence som visepresidentkandidat.