– Virker som de har gått litt vel langt

– Retten til å ikke tro blir neppe krenket av å tilfeldigvis høre på en julekonsert, sier folkerettsjurist Gro Nystuen.

------

– På meg virker det som at dette er gått litt vel langt, sier Njål Høstmælingen, ekspert på menneskerettigheter og direktør ved International Law and Policy Institute (ILPI) i Oslo, om Arendal kommunes nekt av bruk av lydforsterkning for Filadelfia Arendals julekonsert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pål Koren Pedersen (V), leder for komité for kultur, miljø og næring, har begrunnet høytaler-nektingen med at «Trosfrihet er også friheten til å ikke la seg eksponere for religiøs handling», ifølgeAgderposten.

Gro Nystuen, seniorpartner og ekspert på folkerett ved ILPI understreker at trosfrihet også innebærer retten til å ikke tro.

– Folk har muligens en rett til å bli beskyttet mot generell lydforurensning. Men at retten til å ikke tro skulle være krenket ved å ufrivillig høre religiøse ytringer over en høytaler, har jeg vanskelig for å tro. Hvis én gruppe nektes retten til å bruke høytaler i sentrum selv om andre får lov til dette, kan det være usaklig diskriminering, sier Nystuen.

– Hørest strengt ut

Hun understreker imidlertid at religionsfrihet ikke nødvendigvis berettiger krav til å bruke høyttaler for å spre sitt budskap. Et bedre argument kan være at en gruppe diskrimineres på usaklig grunnlag, påpeker Nystuen.

– Her er det snakk om julekonsert med barnekor og litt forkynnelse?

– For meg høres det veldig strengt ut at dette ikke skal være lov selv om man bruker høytalere. Retten til å ikke tro kan være krenket dersom du tvinges til å være medlem av en kirke eller trossamfunn du ikke vil, eller at du må bekjenne deg til en religion for å få særlige goder. Retten blir neppe krenket av å tilfeldigvis høre på en julekonsert, sier Nystuen.

Trenger gode grunner

Høstmælingen påpeker at alle tros- og livssynssamfunn må behandles på samme måte, dersom man skal regulere bruk av lydforsterker.

– Så må du ha grunner for å regulere det, og ikke bruke ditt eget, frie skjønn, sier Høstmælingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han understreker at kommunen må legge tros- og livssynsfrihet til grunn. Samtidig kan samfunnet gjøre inngrep i friheten dersom det følger av lovverk, om det bryter andre menneskerettigheter som å ta hensyn til andre, og om det er nødvendig i et demokratisk samfunn.

– Skal man gjøre inngrep, må man velge det som er minst belastende, som ved å sette grenser for maksvolum og tidspunkt på døgnet, sier eksperten.

Religionsfrihet

– Kommunen viser til at handelsstanden klager på at religiøs virksomhet?

– Det kan være legitimt nok. Men kommunen må begrunne det godt.

– Kommunen argumenterer med at religion er en privatsak, mens politisk virksomhet er en plikt?

– Det argumentet kan holde til en viss grad. Folk kan ikke drive på med alt for ivrig misjonering. Ja, religion er en privatsak, men en viktig del av religionsfriheten er retten til å misjonere, og det kan du ikke nekte noen å gjøre. Men såkalt proselyttisme går for langt, når du blir for ivrig slik at folk opplever det som trusler, invadering av privatlivet eller tvang, sier Høstmælingen.

Vurderer rettssak

Jørn Strand i stiftelsen Evangeliet for alle vurderer å saksøke Arendal kommune etter høytalernekt på julekonserten i desember.

Lørdag 12. desember skal han arrangere en stille protestmarkering der musikere skal stå i Himmelekspressen med gaffateip rundt munnen, noe kommunen ikke hadde problemer med å innvilge, skriverAgderposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høstmælingen er positiv til å prøve vedtaket dersom det blir stående etter bystyrets behandling torsdag. Først kan saken påklages til fylkesmannen, og videre kan det eventuelt tas for retten eller sivilombudsmannen.

– Prinsipielt sett er det veldig fint om flere saker etterprøves, så man får en standard i Norge på hvor lista ligger. Men om de har en sjanse til å vinne frem, vet jeg ikke. Det kommer an på begrunnelsen fra bystyret.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.