PROBLEM: Flere nordmennsom som ønsket å hjelpe kreftsyke Charlotte Dufva, fikk problemer med å få testet seg ved norske sykehus.

Ville hjelpe Charlotte - ble avvist

En gruppe nordmenn som ønsket å være benmargsdonorer for å kunne hjelpe kreftsyke Charlotte Dufva, slet med å få testet seg. Sykehuset beklager dette.

- Jeg fikk en e-post fra pappa i Sverige. Den ble delt ut på møtet i menigheten vår, Sentermenigheten i Asker, sist søndag, og da var den en del som ønsket å finne ut om de kunne være donor, forteller Marianne Løvquist til Dagen Magazinet. Hun møtte opp på sykehuset Buskerud for å teste seg,

- Der følte jeg at jeg egentlig ble møtt som om jeg var litt dum. Jeg fikk først beskjed om at dette ikke var mulig i det hele tatt og at jeg ikke kunne registrere meg, fortsetter Løvquist.

Etter litt mas frem og tilbake, fikk hun til slutt tatt en blodprøve og bestilt en legetime.

- Det virket nesten som om de var litt lei at folk kom å ville være donorer som en følge av at slike saker får oppmerksomhet i mediene.

Løvquist forteller at en venninne hadde en lignende opplevelse som hun selv på sykehuset Buskerud. To andre fra menigheten som ringte sykehuset Asker og Bærum, fikk beskjed om at de ikke fikk komme i det hele tatt.

- Jeg forstår ikke helt denne holdningen. For dette handler jo om å hjelpe folk som trenger benmarg generelt, og ikke bare Charlotte Dufva. Om jeg ikke matcher henne, kan det jo hende at jeg kan hjelpe andre, påpeker Løvquist. Sykehuset Asker og Bærum mener å ha et legitimt svar på hvor de ikke kunne hjelpe.



Beklager

- For å få utført dette, trengs en hematolog (ekspert på blod og blodsykdommer, red.anm). Det har ikke vi på vårt sykehus, og da henviser vi videre til Ullevål eller Rikshospitalet. Sannsynligvis er det dette de har fått beskjed om, sier informasjonsrådgiver Birgitte Bøen. Ved Sykehuset Buskerud mener man at behandlingen Løvquist og hennes venninne fikk, ikke er symptomatisk for sykehuset.

- Det er flott at privatpersoner engasjerer seg for å gi blod eller benmarg til pasienter. Vi forsøker å ta imot alle som henvender seg til oss på en hyggelig måte, og beklager sterkt om noen ikke opplever det slik, sier seksjonsoverbioingeniør ved sykehuset, Tone Blørstad, til Dagen Magazinet.

- For å bli benmargsgiver i det norske benmargsgiverregisteret, må man bli registrert som blodgiver først. Det tar minimum en uke fra man melder seg som blodgiver, til alle prøvesvar er klare og man eventuelt kan godkjennes. Alle godkjente blodgivere kan be om å bli registrert som benmargsgiver. En person som registrerer seg som benmargsgiver, stiller seg til disposisjon for alle pasienter og er ikke «øremerket» en spesiell mottaker. Det er benmargsgiverregisteret som står for analysering av benmargsgiver-prøver og for kobling mot pasient.


DM



Relaterte lenker:
Livets Ord-aksjon for dødssyk tenåring