En eske med Paracet. Smertestillende og febernedsettende, reseptfrie piller. Foto: NTB Scanpix

Vil ikke fjerne Paracet fra butikkhyllene

Selv om antallet paracetamolforgiftninger har økt etter at tablettene ble tilgjengelig i butikk, ønsker ikke Statens legemiddelverk å fjerne tilbudet.

I Sverige har Läkemedelsverket bedt om å fjerne paracetamol-tabletter fra butikkhyllene. Det skjer i mars neste år, skriverABC nyheter.

Paracetamoltabletter ble tilgjengelig i norske butikker i 2003. En studie fra Giftinformasjonen ved Helsedirektoratet viser at antallet henvendelser om paracetamolforgiftning fordoblet seg fra 2001-2002 til 2005-2006. Denne utviklingen har fortsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I 2013 hadde vi til Giftinformasjonen 1.438 henvendelser vedrørende inntak av paracetamol. Det er nesten en fordobling fra årene 2005 og 2006, sier avdelingsdirektør Per Olav Kormeset.

Likevel konkluderer Statens legemiddelverk annerledes enn sine svenske kolleger.

– Vi er helt sikre på at når det er behov for smertestillende, så er paracetamol det legemiddelet som gir minst problemer. Vi er kjenner at det er et økt antall henvendelser til Giftinformasjonen, men ser ikke tegn til flere alvorlige forgiftninger, sier overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk.