-Vil fornye respekten for menneskeverdet

- Respekten for det enkelte menneskets ukrenkelige verdi er en grunnleggende verdi. Den vil vi fornye, slo statsminister Kjell Magne Bondevik fast i trontaledebatten mandag.

Statsminister Kjell Magne Bondevik tok opp tråden fra Kongens trontale sist torsdag og snakket om regjeringens verdisatsing under åpningen av trontaledebatten i Stortinget mandag.

- En grunnleggende verdi er menneskeverdet, respekten for det enkelte menneskets ukrenkelige verdi. Vi vil fornye respekten for menneskeverdet, sa Bondevik.

Statsministeren pekte på at moderne bio- og genteknologi gir store muligheter for medisinske framskritt.
- Men den innebærer også fare for å krenke liv og menneskeverd. Regjeringen har derfor fremmet lovforslag som knesetter viktige prinsipper med dette siktemål: Å reise et bedre vern om liv og menneskeverd, bygd på prinsippet om å være føre var, sa Bondevik.

Bondevik viste til at regjeringens kamp mot mobbing viser at slik innsats nytter.
- For meg er dette et verdispørsmål, det dreier seg om menneskeverd og likeverd. Etter ett år ser vi at dette arbeidet nytter. I skoler som har drevet et systematisk arbeid mot mobbing rapporteres det om en halvering av problemet. Mange barn har fått en ny og bedre hverdag, sa Bondevik, som lovte fortsatt kamp for nulltoleranse overfor mobbing både i barnehager og skole.

Statsministeren sa også at regjeringen fortsatt ville arbeide for å styrke familiens stilling i samfunnet og deres reelle valgfrihet i forhold til barnehage og kontantstøtte.