NORSK HJELP: Israelske soldater har fått hjelp fra norske israelsvenner under operasjonen i Gaza. Norsk Folkehjelp er sterkt kritisk til dette.

Vil forby gaver til Israels hær

Arbeiderpartiet vil diskutere om det er mulig med et lovforbud mot innsamling av gaver til for eksempel utstyr til den israelske hæren.

– Jeg tar til orde for å diskutere om vi ikke skal forby slik privat sponsing og innsamling. Her er det snakk om å utstyre den israelske hær, som med sine kamphandlinger har tatt livet av omkring 2.000 mennesker, der over 400 barn har mistet livet den siste måneden, sa stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (AP) i programmet «Politisk kvarter» på NRK P2 mandag.

Hør radioinnslaget her

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Reagerer kraftig

Freddy de Ruiter reagerer kraftig på at norske israelsvenner har samlet inn 127.000 kroner via Karmel-Instituttet, som Dagen skrev på lørdag. Dette har gått til krigsutstyr som hodelykter og mobiltelefonbatterier, som er brukt av israelske soldater under operasjonen i Gaza.

Saken tas opp i AP

Så langt er det bare SV som støtter et slikt forslag. De vil blant annet forby pengeinnsamling til de «folkerettsstridige» israelske bosettingene.

– Jeg vil ta dette opp med våre folk i Utenriks- og forsvarskomiteen, blant annet med Anniken Huitfeldt (leder i komiteen - jour. bemerkn.), sier Freddy de Ruiter.

Huitfeldt sa følgende i en debatt i Dagsnytt atten tidligere i sommer:

– Å forby pengeinnsamlinger er å gå relativt langt.

– Bør forbys

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg støtter meg fullt og helt på Norsk Folkehjelp, som er tydelige på at dette ikke bør fortsette, men det bør forbys. Det å gi støtte til militært utstyr som bidrar til – direkte og indirekte - å ta livet av mennesker, er ikke noe som jeg som politiker kan sitte stille og se på, sa de Ruiter i radioprogrammet.

Det lyktes ikke Dagen å få kontakt med ham mandag.

Diktatorisk

Formann John Skåland i Karmel-Instituttet viser til at forslaget om et lovforbud mot å gi private gaver til for eksempel den israelske hær, føyer seg inn i rekken av diktatoriske bestemmelser som kommer fra venstresiden i Norge.

– Alt annet skal gå fri, men det som de selv er uenige i, skal det være lovforbud mot. På den måten forsøker de å gjøre forskjell på handlefriheten i et demokrati. Derfor er det svært ille at de skal plukke ut nettopp denne gruppen, som støtter Israel med gaver, sier Skåland.

– Hvilke konsekvenser vil det få for Karmel-Instituttet om det vedtas et slikt lovforbud?

– Det vil bety svært lite for oss, for vi kommer til å støtte Israel og jødene uansett hva norske myndigheter vil finne på for å hindre oss. Vi har en egen stiftelse i Israel, og kan sende penger via den til den israelske hær, uavhengig av hva som måtte stå i norske lover, svarer John Skåland.

Usmakelig forslag

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener at det er et usmakelig forslag som kommer fra Freddy de Ruiter.

– Jeg ser ikke for meg hvordan de skal klare å utforme et slikt lovforslag. Vi opplever at ISIL, som er en av de verste terrororganisasjonene, går fram på barbarisk måte, og henretter familie i ulike religiøse grupper. Da vil Freddy de Ruiter forby irakere og kurdere i Norge å hjelpe sine familier og venner ved å sende penger til de styrkene der nede og vil forsvare dem, sa Ropstad i «Politisk kvarter».

Les også
Karmel gir krigsutstyr til Israels hærKarmel-Instituttet
Les også
100.000 mennesker hjemløse på Gazastripen
Les også
Kritiseres for å tale på MIFF-markering
Les også
Avviser påstått Hamas–sensurGaza
Les også
En ekte fred i IsraelMIFF