Vil bistå konservative prester

Evangelisk luthersk nettverk (ELN) åpner for å gi pastoral støtte til konservative prester som fortsetter i Den norske kirke.

– Vi ønsker å gi prester opplevelsen av å ha nettverk i ryggen. Og høsten 2015 var det en god del prester som fant det interessant å ta kontakt med oss, sier Rolf Kjøde til nettstedetSambåndet.

I forrige uke ble det kjent at også Kirkerådet går inn for at homofile skal få gifte seg i kirken, og gir dermed sin tilslutning til Bispemøtets forslag fra oktober i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv om Kirkerådet består av både tilhengere og motstandere av forslaget, har de fattet et såkalt konsensusvedtak, av hensyn til kirkens enhet.

LES:Bekymret for den videre debatten om liturgi

Den enheten kan ikke alle akseptere. Etter at Den norske kirke åpnet for to syn på ekteskapet gikk flere prester sammen om å etablere nettverket Carissimi.

Nettverket sier nei til homofilt samliv, og ønsker ikke gudstjenestefellesskap med biskoper som har godtatt dette.

To rom

Dag Øivind Østereng var en av grunnleggerne tilbake i 2007. Etter at høstens kirkevalg ga flertall for å kunne innføre vigsel av likekjønnede, har samme Østereng tatt til orde for en ordning med to rettslige rom i DNK. Han mener kirken må ta innover seg at dette forslaget fører til splittelse på flere plan i kirken.

«Denne splittelsen er et faktum, og det må derfor organiseres to rom i kirken innen disse liturgiene vedtas i 2017. To rom som holder fast på hver sin læretradisjon», skrev Østereng på Verdidebatt 19. november i fjor.

Disse to «rommene» vil gi rom for hver sin liturgi og det er opp til hver enkelt menighet og prest å velge hvilket rom de vil tilhøre. Dette vil etter Østerengs syn føre til at kirken unngår å miste flere prester, tror Østereng.

LES OGSÅ:Hett om vigsel i Kirkerådet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han skriver videre i debattinnlegget:

«To rom vil fremme respekt begge veier, fordi vi eier hvert vårt rom og ikke trenger å slåss om hva som skal gjelde i det enkelte rom. Hvert rom ordnes med tilsyn, og mellom rommene vil det kunne være et indrekirkelig økumenisk fellesskap i gudstjenestelig form, men også med frihet til å avstå fra dette fellesskapet. Det skal også være frihet til å avstå fra det fulle fellesskapet omkrig Herrens bord

Tror ikke på gjennomslag

Forslaget får støtte av Evangelisk Luthersk Nettverk, ved leder Rolf Kjøde.

– Som leder for ELN har jeg gitt støtte til et resonnement som innebærer at det etableres et alternativt tilsyn for prester i Den norske kirke (Dnk), sier Rolf Kjøde tilSambåndet.

Han tror likevel det er lite sannsynlig at forslaget får gehør.

– Jeg tror det skal mye til i Dnk for at en slik ordning blir etablert, og det vet også Carissimi, sier Kjøde.