- Som dypt kristen ville jeg aldri vært med i en høyreekstrem gruppe, sier Kjersti Gilje, en av topplederne i Kristent Samlingsparti, fylkesleder for Stopp islamisering av Norge, og medlem i Norwegian Defence League.

Vil bekjempe islamisering av Norge

Hun vil stanse islamiseringen av Norge og er medlem i nasjonalistiske organisasjoner. Kjersti Gilje i Kristent Samlingsparti nekter for at hun er høyreekstrem. 

- Det handler om kampen mot ondskapens ideologi, sier Kjersti Margrethe Adelheid Gilje til Dagen.


Hun er organisatorisk nestleder i Kristent Samlingsparti, fylkesleder i Rogaland for Stopp Islamiseringen av Norge (Sian), og medlem i Norwegian Defence League (NDL).

FAKTA OM Høyreekstremisme i Norge:Høyreekstremisme: Ekskluderende nasjonalisme, fremmedfrykt, anti-demokratiske holdninger og fokus på lov, orden og disiplin.Antiislamsk: Islamfiendtlige, kontrajihadistiske grupper som preges av sterk kritikk mot islam, og konspirasjonsteorier om islamlisering av Europa, kalt «Eurabia-tesen». Motstandere av multikulturalisme. Ofte motstandere av antisemittisme.Norwegian Defence League (NDL): Norsk forsvarsallianse. Antiislamsk organisasjon med kontakter til English Defence League. NDL ble opprettet i årsskiftet 2010/2011. 1379 liker Facebook-siden deres. Preget av indre strid og lederskifter.Stopp islamiseringen av Norge (Sian): Antiislamsk organisasjon. Vil bekjempe «snikislamisering» av Norge. Del av Stop Islamisation of Europe-nettverket. Over 10.300 medlemmer i Facebook-gruppen.Islamisme: Islamsk fundamentalisme. Islamister mener at staten bør styres etter Koranen og Sharia-loven.


- Mange lurer på hvorfor jeg er med i Sian og mener det er høyreekstremt. Jeg vil det avkrefte på det sterkeste, det er overhodet ikke sant. Vi er verken høyreekstreme, rasister eller nynazister. Mange i Sian og NDL er personlig kristne fra ulike menigheter, det jeg love deg. Det er også prester med, sier Gilje til Dagen.

- Mange vil ikke gå ut med navn og bilde fordi de blir fullstendig misforstått. Man vil ikke kalles høyreekstrem når det handler om å våkne opp og verne landet vårt, sier Gilje, som foretrekker merkelappen «antiislamsk».


Antiislamsk

Engasjementet mot grunnlovsendringene, avkristningen og islamiseringen av Norge er saker som får konservative kristne til å sympatisere med grupper som av eksperter kalles høyreekstreme. Selv kaller miljøene seg antiislamske.



**Dagen vil i en rekke artikler undersøke kristne konservatives engasjement i slike grupper.**


Ifølge Politiets Sikkerhetstjenestes trusselvurdering for 2012, tar de etablerte islamfiendtlige organisasjonene i Norge «avstand fra bruk av politisk motivert vold og opererer innenfor ytringsfrihetens grenser. Samtidig tiltrekker organisasjonene seg voldelige enkeltpersoner.

Flere av dem har vært tilknyttet tradisjonelle høyreekstreme miljøer.» Blant annet var Anders Behring Breivik medlem av Norwegian Defence League inntil i fjor.




Må skille roller


Kjersti Gilje mener organisasjonene har et ufortjent dårlig rykte.

21. mai demonstrerte hun mot grunnlovsendringene foran Stortinget som representant for Kristent Samlingsparti. Det var også rundt ti enkeltmedlemmer fra Sian og NDL tilstede på Ludvig Nessas markering samme morgen. Ledere i organisasjonene bekrefter overfro Dagen at enkeltmedlemmer var tilstede.


Gilje får ikke kombinere vervet som nestleder i Kristent Samlingsparti med engasjementet i Sian.

- Jeg skulle ønske jeg kunne det. Mange har misforstått hva vi står for. Det muslimske brorskapet brer om seg med full kraft og infiltrerer samfunnet. Vi kjemper mot islamiseringen av Norge og vil ha en kristen statsreligion.

- Hvordan skiller du mellom rollene i Sian og Kristent Samlingsparti?


Får reaksjoner


- Jeg kan ikke nevne Kristent Samlingsparti under demonstrasjonen vi skal ha i juni, for da står jeg der for Sian. Jeg er nødt til å skille mellom rollene, men som person står jeg for det jeg står for, jeg står for sannheten.

- Når jeg i Sian snakker om Kristent Samlingsparti, blir jeg ikke latterliggjort eller sett ned på, det syns jeg er positivt. Men i Kristen Samlingsparti, der mange ikke vet hva Sian står for, møter jeg reaksjoner på engasjementet. Det synes jeg er leit. Jeg skulle ønske vi kunne samarbeidet.



Ikke høyreekstrem

Gilje understreker at hun aldri ville vært med i en høyreekstrem organisasjon.

- Jeg er en dypt kristen. De jeg kjenner i Sian er veldig engasjerte kristne personer som rett og slett kjemper for våre kommende generasjoner, at ungene skal få høre om Jesus i barnehager og skoler.


Politisk nestleder i Kristent Samlingsparti, Anne-May Hogsnes, har i intervju med Klassekampen kalt Sian og NDL høyreekstreme grupper. Hun hevder at Kristent Samlingsparti ikke har kontakt med disse organisasjonene.


- Det er på en måte kontakt der, men flesteparten vet ikke helt hva de står for, og henger seg på det mediene sier, sier Gilje, som oppfordrer folk til å sette seg inn i hva organisasjonene står for, før de dømmer. Hun forteller at det er «en god del» fra Sian og NDL som også er medlemmer i KS. Det synes hun er flott.


NDL er lik Sian

- Egentlig er det tull at NDL og Sian er to forskjellig organisasjoner. Vi står for akkurat det samme, å verne kristne verdier. Det er bare gode personer med, og de er ikke voldelige i det hele tatt, hevder Gilje.

- Men NDL har tilknytning til English Defence League som har voldelige elementer?

- Ja, men det er også misforstått, enkelte personer kan være ekstreme. Mediene snur og vrenger på alt. DAGEN