Viktigste kirkemøte noensinne

I lys av de sakene som skal tas opp på Kirkemøte denne uken, nøler ikke direktør i kirkerådet Jens-Petter Johnsen med å karakterisere møte som det viktigste i løpet av hele det norske kirkemøtes historie.

- Det er en rekke store saker som skal opp på årets Kirkemøte, forteller Johnsen.
- Spørsmålet om stat og kirke, er et av dem. Kirkens kommunikasjonsplatform er et annet viktig tema. Det sier noe om basisen for vår kommunikasjon. Selve hovedtema for hele møtet er jo åpen kirke. Det er jo noe vi ønsker å være, en åpen og inkluderende kirke.
Og så har du jo foreløpige drøftinger om homofili-spørsmålet. Dette blir også veldig viktige samtaler. Vi skal ta utgangspunkt i skriftmateriale, og det er viktig i slike saker at vi studerer Bibelen, påpeker Johnsen.

Engasjement
I forrige uke ble det offentliggjort en undersøkelse som viste at et stort flertall av det norske folk ikke har noe imot at prester som lever i homofilt samliv jobber i Den norske kirke.
Søndag gikk prestene og politikeren Einar Gelius (AP) og Rune Skjælaaen (SP) ut i Bergens Tidende og advarte mot et skille  mellom stat og kirke. De frykter at kirken vil bli overtatt av 'mørkemenn». Et tredje oppslag var om homofile teologer som ser vanskelighetermed å få seg jobb i Bjørgvin bispedømme. Også dette fra Bergens Tidende.
Jens-Petter Johnsen velger å se positivt på slike utspill.
- Engasjement er bra. Slike utspill vitner om at Kirkemøtet er viktig og noe som opptar folk. Meningene er forskjellig og noen ønsker vel å legge føringer for bestemmelser som skal fattes. Men delegatene på Kirkemøtet er selvstendige mennesker og de fatter selvstendige beslutninger, påpeker johnsen.
Han avskriver likevel ikke at man kan bli påvirket, men han tror altså ikke slike utspill legger store føringer.

Åpningsdagen
Kongen og kultur- og kirkeminister Trond Giske vil være tilstedet på åpningsdagen. Det vil da bli vist en presentasjon av arbeidet inne trosopplæring. Johnsen synes det er viktig.
- Det blir en bred presentasjon fra hele landet. Mange av de flotte prosjektene som er satt i gang blir presentert. Jeg synes det er veldig godt å få dette med og vise det fram for kongen og statsråden, avslutter Jens-Petter Johnsen, som gleder seg til Kirkemøtet.
- Jeg ser med forventning fram til dette møtet, avslutter han.
Dagen