Vikernes skylder på franske myndigheter

Varg Vikernes (41) mener seg forfulgt av franske myndigheter og hevder de har forfalsket bevis for å kunne dømme ham til betinget fengsel.

Aktor i straffe­dom­sto­len i Paris la tirs­dag ned på­stand om be­tin­get feng­sel i fire til seks må­ne­der for ut­sagn den «nors­ke ulven» skal ha ret­tet mot mus­li­mer og jøder på in­ter­nett, samt en bot på minst 40.000 kro­ner.

- Han fryk­ter ver­den

Stats­ad­vo­kat An­na­bel­le Phi­lip­pe ret­tet en ver­bal peke­fin­ger mot Vi­ker­nes og sa at det er gren­ser for hva man kan pub­li­se­re av tan­ker og hold­nin­ger, selv om Frank­ri­ke er et land som hol­der yt­rings­fri­he­ten høyt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Frank­ri­ke er et land som skal være åpent for alle. Vi­ker­nes står for et Euro­pa hvor alle jøder, mus­li­mer, ho­mo­fi­le og ka­pi­ta­lis­ter er borte. Res­ten av ver­den er far­lig, sa aktor.

Svart­kled­de til­hen­ge­re

Vi­ker­nes selv gikk kraf­tig ut mot til­ta­len som er ut­for­met mot ham. Han snak­ket norsk og hadde tolk i ret­ten, men han hadde ikke behov for over­set­tel­se av det som ble sagt på fransk.

Kledd i den sed­van­li­ge het­te­gen­se­ren, jogge­buk­se og med vel­fri­sert skjegg, var det ty­de­lig at Vi­ker­nes fulg­te retts­for­hand­lin­ge­ne nøye.

Bak seg, på til­hø­rer­plas­se­ne i den roms­li­ge salen i Jus­tis­pa­las­set, satt et fem­ti­tall til­hen­ge­re kledd i svart og med ty­de­lig plass i den al­ter­na­ti­ve ver­dens­opp­fat­nin­gen til nord­man­nen.

Vi­ker­nes sver­ger til oda­lis­me, en­kelt­in­di­vi­dets rett til å be­skyt­te sine gener og ter­ri­to­ri­um og selv­ber­ging. Der­for fant også anti­ter­ror­po­li­ti­et de mange våp­ne­ne hjem­me på små­bru­ket i Corréze da de 16. april i fjor på dra­ma­tisk vis tok seg inn fa­mi­li­ens bolig og ar­res­ter­te både Vi­ker­nes og hans gra­vi­de kone. De tre barna paret hadde fra tid­li­ge­re ble brakt til nord­man­nens svi­ger­for­eld­re.

- Po­li­ti­et og po­li­ti­ker­ne

I ret­ten hev­det Vi­ker­nes at han ikke har skre­vet noe av de ti ut­dra­ge­ne som ble lest opp fra blog­gen hans. Han hev­det blog­gen var blitt for­fals­ket og at de enes­te som hadde noe å tjene på dette, er frans­ke myn­dig­he­ter.

- Jeg vil hevde at po­li­ti­et har be­gått hele ak­sjo­nen ba­sert på fab­rik­kert be­vis­ma­te­ria­le, det er falskt, og det er ikke rik­tig. Det er en stan­dard­blogg, og det er en­kelt å lage en kopi og så ta noen ko­pi­er av skjer­men. Etter min opp­fat­ning er det po­li­ti­et og po­li­ti­ker­ne som har gjort dette, sa Vi­ker­nes

For­sva­rer Juli­en Freys­si­net fikk av­slut­te pro­se­dy­re­ne. Han kri­ti­ser­te po­li­ti­ets etter­forsk­ning og pekte på flere for­hold som ikke holdt mål etter hans me­ning. Dette mente han burde støt­te Vi­ker­nes' egen for­kla­ring om at mange per­soner på in­ter­nett kan ha ut­gitt seg for å være ham eller å ha for­fals­ket blog­gen hans med opp­lys­nin­ge­ne han nå står til­talt for.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ut­spør­rin­gen av Vi­ker­nes her i ret­ten i dag har hel­ler ikke vært bra. Bare én gang blir stilt spørs­mål som er di­rek­te re­la­tert til det han er til­talt for, sa Freys­si­net, som la ned på­stand om fri­fin­nel­se for kli­en­ten.

Dom i saken fal­ler 8. juli.

(©NTB)

Les også
Vikernes i retten på nytt
Les også
Vikernes: - Skammet meg over å være norsk
Les også
Gjensidige slettet Vikernes' gjeld