Vikernes må siktes eller frigis innen lørdag

Varg Vi­ker­nes kan være en fri mann innen uke­slutt om ikke frans­ke myn­dig­he­ter sik­ter ham for ter­ror­plan­leg­ging.

Varg Vi­ker­nes og hans kone ble på­gre­pet av fransk po­li­ti ved sin gård i Sør-Frank­ri­ke tirs­dag og sit­ter fengs­let i lands­byen Bri­ve-la-Gail­lar­de etter mis­tan­ke om ter­ror­plan­leg­ging.

Fransk lov gir myn­dig­he­te­ne lov til å holde nord­man­nen fengs­let i fire dager før en even­tu­ell sik­tel­se ut­ar­bei­des, noe som vil re­sul­te­re i en over­fø­ring til Paris. I mot­satt fall vil Vi­ker­nes og hans frans­ke kone løs­la­tes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tre ut­lø­sen­de for­hold

Vi­ker­nes, også kjent som «Gre­ven», ble dømt til 21 års feng­sel for drap og på­sat­te kirke­bran­ner i 1994.

Sist­nevn­te for­hold skal ha ført til at Vi­ker­nes fort­satt har flere mil­lio­ner i gjeld, skri­ver Af­ten­pos­ten. På net­tet har 40-årin­gen har ytret sitt jøde­hat, fa­sci­na­sjon for na­zis­me og for­stå­el­se for ter­ror­døm­te An­ders Behring Brei­viks syns­punk­ter.

Vi­ker­nes' tid­li­ge­re for­sva­rer John Chris­ti­an Elden har ut­talt at den på­grep­nes yt­rin­ger på sin blogg, mot­ta­kel­sen av Brei­viks ma­ni­fest og hans kones vå­pen­kjøp er år­sa­ken til at fransk po­li­ti valg­te å gå til ak­sjon.

Po­li­ti­et skal ha fun­net fem skyte­vå­pen på pa­rets gård.

Ingen norsk hjelp

Frank­ri­kes in­nen­riks­mi­nis­ter Ma­nu­el Valls har sagt at de fore­lø­pig ikke kjen­ner til at Vi­ker­nes skal ha hatt kon­kre­te ter­ror­pla­ner.

Det nors­ke uten­riks­de­par­te­men­tet har hel­ler ikke blitt kon­tak­tet av frans­ke myn­dig­he­ter, noe som har fått kom­men­ta­to­rer til å så tvil om fransk­men­ne­ne har grunn­lag til å ta ut en sik­tel­se.

Vi­ker­nes har an­led­ning til å be nors­ke myn­dig­he­ter om kon­su­lær bi­stand, det vil si hjelp til å få opp­nevnt lokal ad­vo­kat eller med å opp­ret­te kon­takt med fa­mi­lie og ven­ner i Norge.

- Vi har ikke fått noen slik hen­ven­del­se, sa UDs kom­mu­ni­ka­sjons­sjef Ragn­hild Imers­lund til NTB tirs­dag. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Frykter Vikernes planla «stor terrorhandling»
Les også
Vikernes pågrepet etter konas våpenhandel