- Vi er i ferd med å gjøre oss selv til en fattigere nasjon

- Vi er så redde for å gjøre noe galt, at vi legger lokk på vår egen kultur og tradisjon. Det er en utvikling som både er trist og skremmende, mener skolepolitisk talsmann for KrF, Anders Tyvand.

Anders Tyvand er fersk stortingsrepresentant for KrF. Han er også partiets skolepolitiske talsmann.

Han reagerte umiddelbart da han mandag ettermiddag leste om Ringvoll skole i Hobøl i Østfold, som avlyste både gudstjeneste og lysfest i frykt for ikke å være inkluderende nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tyvand mener vi er i ferd med å gjøre oss selv til en fattigere nasjon.

- Vi er så redde for å gjøre noe galt, at vi legger lokk på vår egen kultur og tradisjon. Det er en utvikling som både er trist og skremmende, sier han til Dagen.

Miste fotfestet

Dette er et utdrag fra brevet som Ringvoll-rektor Anne Lise Berger sendte i ranselposten hjem til elever og lærere:

«Ringvoll skole har fått signaler om at vi oppfattes som ikke-inkluderende ved at vi arrangerer gudstjeneste og lysfest 18. desember. (Skolen skal være verdinøytral). Vi har ikke noe ønske om å bli oppfattet på denne måten. Vi ønsker derimot å inkludere alle. Derfor har skolen valgt å avlyse dette arrangementet».

Anders Tyvand advarer om at vi er i ferd med å miste fotfestet.

- I Norge går vi på tå hele tiden fordi vi er så redde for å tråkke noen på tærne. Men hvis du går på tå for lenge, kan du risikere å miste fotfestet. Vi må våge å være tydelige på hva vår egen kultur og tradisjon består av. Vi har en kulturarv som vi må forvalte på en god måte og videreføre til kommende generasjoner. Vi lykkes ikke med det hvis vi tømmer alle høytider for innhold.

- En flott tradisjon

I dag avgjøres det lokalt om skolebarn skal få tilbud om skolegudstjenester før jul.

Det er rektor som tar kontakt med kirken og avtaler tidspunkt for skolegudstjenester. Så må rektor orientere foreldre i god tid om tilbudet, fritaksmulighet og alternative tilbud i skoletiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Skolegudstjenester før jul er en flott tradisjon som jeg tror de aller fleste setter stor pris på. Det gir en anledning til å fortelle barn og ungdom at julen faktisk handler om noe mer enn bare gaver, kjøpepress og julemat. Det er en grunn til at vi feirer jul, og grunnen er at Jesus ble født i stall i Betlehem, undstreker KrFs skolepolitiske talsmann Anders Tyvand.

Han mener grunnleggende kunnskap om kristendommen er en nødvendig nøkkel til å forstå det samfunnet vi lever i.

- Også den kristne gudstjenesten er en viktig og sentral del av norsk kultur og tradisjon som skoleelever bør bli kjent med. En tur i kirken før jul for å synge julesanger og høre juleevangeliet er en flott anledning.

Får feire Lucia

Rektoren ved Ringvoll skole lar likevel barna få markere Lucia, feiringen av en katolsk helgen, 13. desember.

- Det er sånn at noe kultur og tradisjon skal skolen markere. Vi har opplyst at elever kan søke om fritak fra dette, om man ikke ønsker å være med, sier Anne Lise Berger til Dagen.

Anders Tyvand i KrF mener saken er trist.

- Det er trist at noen rektorer føler seg usikre på om det er greit å invitere til skolegudstjeneste før jul. Både menneskerettighetsdomstolen, kunnskapsdepartementet og utdanningsdirektoratet har slått fast at det er helt greit, men at det skal finnes et alternativ for elever som ikke kan eller ønsker å delta. Dette har skolene et ansvar for å legge til rette for, sier han.

Les også
Julefrykten i skolen
Les også
Rektor avlyste både skolegudstjeneste og lysfestSkolegudstjenester