Vesten frykter at Ukraina rakner

Vestlige land med USA i spissen frykter at Ukraina skal rakne og mener at det er i alles interesse, også Russland, at så ikke skjer.

- Det er ver­ken i Ukrai­nas, Russ­lands, Euro­pas eller USAs in­ter­es­se at lan­det split­tes, sier USAs na­sjo­na­le sik­ker­hets­råd­gi­ver Susan Rice.

Hun ad­va­rer Russ­land mot å sende mi­li­tæ­re styr­ker til Ukrai­na og mener at det vil være en stor tabbe.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ingen har in­ter­es­se av å se at vol­den blus­ser opp igjen og at si­tua­sjo­nen ut­vik­ler seg, sier Rice.

Ad­var­te Lav­rov

Også USAs uten­riks­mi­nis­ter John Kerry ad­var­te søn­dag sin rus­sis­ke kol­le­ga Sergej Lav­rov mot å gripe inn i nabo­lan­det.

- Kerry un­der­stre­ket at USAs for­ven­ter at Ukrai­nas su­ve­re­ni­tet, ter­ri­to­ria­le in­tegri­tet og de­mo­kra­tis­ke rett til å velge, blir re­spek­tert av alle sta­ter, sa en tals­mann.

Kerry slo sam­ti­dig fast at USA fullt ut støt­ter den ukrains­ke na­sjo­nal­for­sam­lin­gens be­slut­ning om å av­set­te pre­si­dent Vik­tor Ja­nu­k­o­vitsj og å ut­nev­ne en mid­ler­ti­dig pre­si­dent og stats­mi­nis­ter.

- Dette er den beste og mest lo­ven­de måten å raskt gjen­opp­ret­te fred og sta­bi­li­tet i Ukrai­na på, og å møte lan­dets pres­se­ren­de øko­no­mis­ke ut­ford­rin­ger på de kom­men­de uker og må­ne­der, sa Kerry.

Rus­sisk mis­nøye

Lav­rov hev­det på sin side at op­po­si­sjo­nen i Ukrai­na brøt av­ta­len de inn­gikk med Ja­nu­k­o­vitsj fre­dag, og at de der­for i rea­li­te­ten grep mak­ten på ulov­lig vis.

Rus­ser­ne har der­for kalt hjem sin am­bas­sa­dør, men det er fore­lø­pig uklart hvor­dan le­del­sen i Kreml for øvrig vil for­hol­de seg til ut­vik­lin­gen i nabo­lan­det.

USAs am­bas­sa­dør i Kiev, Geoff­rey Pyatt, sier seg der­imot godt for­nøyd med de siste da­gers ut­vik­ling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det har vært spen­nen­de og ut­mat­ten­de, men også in­spi­re­ren­de, sier Pyatt.

- Det som kom­mer til å skje i løpet av de neste ukene, er en ny sjan­se for ukrainsk de­mo­kra­ti, en sjan­se til å få in­sti­tu­sjo­nen til å fun­ge­re, sier han.

USA opp­munt­ret

- USA er opp­munt­ret av be­slut­nin­ge­ne som er fat­tet i den ukrains­ke na­sjo­nal­for­sam­lin­gen, og av den de­mo­kra­tis­ke pro­ses­sen der Olek­sandr Turt­sji­nov ble ut­nevnt til pre­si­dent. Det pågår nå in­ten­si­ve sam­ta­ler mel­lom alle de po­li­tis­ke par­ti­ene for å danne en ny re­gje­ring, sier Pyatt.

USA fryk­ter imid­ler­tid at Russ­land skal stik­ke kjep­per i hju­le­ne og ad­va­rer pre­si­dent Vla­di­mir Putin mot å se på kon­flik­ten som et ledd i kald krig med Ves­ten.

- Der­som han gjør dette, vil det i så fall være et hel­ler for­el­det per­spek­tiv som ikke re­flek­te­rer hvor det ukrains­ke folk kom­mer ifra. Dette hand­ler ikke om USA og Russ­land, sier Rice.

Fel­les bu­skap

Tysk­lands stats­mi­nis­ter Ange­la Mer­kel har over­for Putin også un­der­stre­ket vik­tig­he­ten av å hind­re at Ukrai­na rak­ner i en pro-vest­lig og en pro-rus­sisk del.

Det samme bud­ska­pet har kom­met fra EUs uten­riks­po­li­tis­ke sjef Cat­h­e­ri­ne Ash­ton, som man­dag rei­ser til Kiev for å dis­ku­te­re veien vi­de­re med lan­dets nye makt­ha­ve­re.

- Hun skal møte sen­tra­le ak­tø­rer og drøf­te EUs støt­te til en varig løs­ning på den po­li­tis­ke kri­sen samt til­tak for å sta­bi­li­se­re den øko­no­mis­ke si­tua­sjo­nen, skri­ver EU i en ut­ta­lel­se.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

EU har sagt at Unio­nen er for­be­redt på å tilby Ukrai­na øko­no­misk støt­te, men kun på be­tin­gel­se av at lan­det får i stand en av­ta­le med Det in­ter­na­sjo­na­le penge­fon­det.

Russ­land har også lovet støt­te, men hol­der til­ba­ke denne med hen­vis­ning til at det nå er uklart hvem som sty­rer lan­det.

NTB

Les også
Ukraina skal få samlingsregjering innen tirsdag
Les også
Janukovitsj sviktes av sine allierte i Ukraina