Janukovitsj sviktes av sine allierte i Ukraina

Demonstranter har tatt kontroll over kontorene til Ukrainas hardt pressede leder, og mange av hans støttespillere forlater ham. Opposisjonen krever nyvalg innen 25. mai.

Dagen etter at pre­si­dent Vik­tor Ja­nu­k­o­vitsj og op­po­si­sjo­nen inn­gikk en av­ta­le for å løse Ukrai­nas ver­ste krise siden uav­hen­gig­he­ten i 1991, hers­ket det po­li­tisk kaos i lan­det.

Det var uklart hvor Ja­nu­k­o­vitsj selv opp­holdt seg, men de tomme og ube­vok­te­de kon­to­re­ne hans i Kiev ble lør­dag mor­gen inn­tatt av jour­na­lis­ter og de­mon­stran­ter. Også bo­li­gen hans uten­for Kiev var tom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sam­ti­dig har en rekke av Ja­nu­k­o­vitsjs sen­tra­le støtte­spil­le­re for­latt det re­gje­ren­de Re­gion­par­ti­et, og na­sjo­nal­for­sam­lin­gens pre­si­dent Vo­lo­dy­myr Rybak har gått av. Han be­grun­ner av­gan­gen med helse­pro­ble­mer.

I til­legg har både for­svars­sje­fen og hans nest­kom­man­de­ren­de for­latt sine stil­lin­ger de siste da­ge­ne, i til­legg til at na­sjo­nal­for­sam­lin­gen har ved­tatt å av­set­te in­nen­riks­mi­nis­te­ren.

Fre­dag ble det meldt at 28 av Re­gion­par­ti­ets par­la­men­ta­ri­ke­re har meldt seg ut.

Kre­ver ny­valg innen mai

Op­po­si­sjo­nen i Ukrai­na har i tre må­ne­der de­mon­strert i sen­trum av Kiev etter at Ja­nu­k­o­vitsj sa nei til en bred sam­ar­beids­av­ta­le med EU.

Op­po­si­sjons­le­der Vi­ta­lij Klitsj­ko ba fre­dag de­mon­stran­te­ne på Uav­hen­gig­hets­plas­sen om å godta av­ta­len som var for­hand­let fram med re­gi­met med EUs hjelp, men han ble pepet ut. De­mon­stran­te­ne nek­tet å føye seg etter av­ta­len.

I kao­set lør­dag end­ret Klitsj­ko til­syne­la­ten­de stra­te­gi da han ba na­sjo­nal­for­sam­lin­gen av­set­te pre­si­den­ten og ut­ly­se ny­valg se­nest 25. mai.

- I dag har han for­latt ho­ved­sta­den. Flere mil­lio­ner ukrai­ne­re ser bare én mu­lig­het - tid­lig valg på pre­si­dent og na­sjo­nal­for­sam­ling, sa Klitsj­ko i na­sjo­nal­for­sam­lin­gen.

Løs­la­ter Ti­mo­sjen­ko?

Den tid­li­ge­re bok­se­mes­te­ren Klitsj­ko fra par­ti­et UDAR er en av de mest po­pu­læ­re op­po­si­sjons­le­der­ne og har del­tatt i alle for­hand­lin­ge­ne med myn­dig­he­te­ne. Det har også Ar­senij Jat­senjuk fra eks­stats­mi­nis­ter Julia Ti­mo­sjen­kos parti Bat­kiv­sjtsjy­na og na­sjo­na­list­le­de­ren Oleh Tjahn­i­bok fra par­ti­et Svo­bo­da.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fre­dag ved­tok de folke­valg­te en lov som åpner for at Ti­mo­sjen­ko, en av hel­te­ne fra oran­sje­re­vo­lu­sjo­nen i 2004, kan set­tes fri fra feng­sel.

Op­po­si­sjo­nen har hele tiden ment at dom­men mot henne for makt­mis­bruk mens hun var stats­mi­nis­ter, var po­li­tisk mo­ti­vert. Ja­nu­k­o­vitsj be­sei­ret Ti­mo­sjen­ko i pre­si­dent­val­get i 2010.

- Er i Ukrai­na

Pre­si­dent Vik­tor Ja­nu­k­o­vitsj har ikke klart å løse kri­sen i Ukrai­na siden den brøt ut i no­vem­ber.

En av hans med­ar­bei­de­re i Re­gion­par­ti­et, Anna Her­man, sier til ny­hets­by­rå­et UNIAN at han har reist til byen Kh­ar­kiv nord­øst i lan­det.

En sen­tral sik­ker­hets­kil­de be­kref­ter over­for ny­hets­by­rå­et Reu­ters at pre­si­den­ten fort­satt er i lan­det.

- Alt står bra til med ham. Han er i Ukrai­na, sa kil­den, som ikke ville si om pre­si­den­ten er i ho­ved­sta­den Kiev.

Usik­ker av­ta­le

Ja­nu­k­o­vitsj inn­gikk fre­dag en av­ta­le med op­po­si­sjo­nen om å holde ny­valg, gjen­inn­føre grunn­lo­ven fra 2004 for å be­gren­se pre­si­den­tens makt og danne en sam­lings­re­gje­ring.

Men det hers­ket umid­del­bart stor usik­ker­het om det ville være mulig å gjen­nom­føre av­ta­len, etter­som 77 men­nes­ker ble drept da volds­bru­ken til­tok kraf­tig denne uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ukrai­na er split­tet mel­lom en det mer rus­sisk­venn­li­ge øst, hvor Ja­nu­k­o­vitsj har størst støt­te, og et mer vest­venn­lig og na­sjo­na­lis­tisk vest.

Lan­det var delt langs de samme lin­je­ne under opp­rø­ret i 2004. Om­velt­nin­ge­ne da åpnet for langt stør­re pres­se- og yt­rings­fri­het og et mer ak­tivt si­vil­sam­funn, sam­ti­dig som be­folk­nin­gens frykt for å pro­te­ste­re mot myn­dig­he­te­ne for­svant.