Tjostolv Moland og Joshua French ble pågrepet i Kongo. Siden har de to sittet fengslet, dømt til døden for blant annet drap og spionasje. Norske myndigheter jobber fortsatt for å få overført til Norge.

Venter på svar om Moland og French

Norske myndigheter jobber fortsatt for å få overført Tjostolv Moland og Joshua French fra fengsel i Kongo til Norge.

Denne uken er det tre år siden Tjostolv Moland og Joshua French ble pågrepet i Kongo. Siden har de to sittet fengslet, dømt til døden for blant annet drap og spionasje.

Statsminister Jens Stoltenberg venter på svar fra den nye regjeringen, skriver VG.


Avventer reaksjon

- Norske myndigheter har pekt på den vanskelige humanitære situasjonen de fengslede befinner seg i, og arbeider aktivt for å finne en løsning som innebærer at de kan forlate Kongo. Dette ble også fremhevet i et brev som nylig ble overlevert i Kinshasa fra statsminister Stoltenberg til president Kabila. Vi avventer nå en reaksjon eller tilbakemelding fra presidenten, forteller kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til VG.

Det var valg i Kongo 28. november i fjor, men det gikk nesten et halvt år før en ny regjering var på plass. Ambassadør i Angola, Jon Vea, sier at norske myndigheter har jobbet kontinuerlig for å få til en overføring av de to nordmennene, og at de ikke rykker tilbake til start med det nye mannskapet.

- Utenriksministeren har hatt kontakt med den kongolesiske utenriksministeren flere ganger. Jeg har besøkt både utenriksministeren, miljøvernministeren og justisministeren. Saken er godt kjent i det kongolesiske embetsverket, og den nye statsministeren kjenner saken godt, sier ambassadøren.


(NTB)