Bildet er fra en messe i Vatikanet, ledet av Pave Frans, der 32 babyer ble døpt. Foto: REUTERS/Osservatore Romano/NTB Scanpix

Vatikanet må svare FN-panel om sexovergrep

Ut­sen­din­ger fra Va­ti­ka­net måtte tors­dag stå foran et FN-pa­nel og svare på spørs­mål om over­g­reps­skan­da­len som har ridd den ka­tols­ke kirke som en mare de siste årene. Flere enn 4000 overgrep er avdekket.

FNs komité for barns ret­tig­he­ter hadde på for­hånd sendt Va­ti­ka­net en lang liste med spørs­mål om av­slø­rin­ge­ne av sek­su­el­le over­grep mot barn be­gått av ka­tols­ke pres­ter.

FN-ko­mi­te­en gjen­nom­går hvert år men­neske­retts­si­tua­sjo­nen for barn i en rekke land. Men i et skrift­lig svar til ko­mi­te­en før tors­da­gens møte, svar­te Va­ti­ka­net at det ikke er an­svar­lig for kirke­in­sti­tu­sjo­ner eller dets an­sat­te i andre land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Va­ti­ka­net har hel­ler ikke skaf­fet til veie de­tal­jer om over­gre­pe­ne eller hvor­dan det har hånd­tert dem, slik FN-ko­mi­te­en har bedt om.

I 2012 opp­lys­te den ame­ri­kans­ke kar­di­na­len Leva­da at over 4.000 til­fel­ler av sek­su­el­le over­grep mot barn be­gått av pres­ter og andre med verv i den ka­tols­ke kirke ver­den over var blitt meldt inn til Va­ti­ka­net i løpet av det siste ti­året. (©NTB)

Les også
- Abort er avskyelig bruk-og-kast av liv
Les også
Vil ha strengere straff for barnemishandling
Les også
Paven med tiltak for å bekjempe overgrep mot barn
Les også
Benedikt avviser å ha dekket over overgrep