Ødeleggelsene er store på Gazastripen etter uker med israelsk bombardement. Foto: Finbarr O'Reilly / Reuters / NTB scanpix

– Våpenhvile løser ikke den politiske konflikten

Selv om Hamas og Israel skulle få til en våpenhvile, vil det bare være et tidsspørsmål før konflikten blusser opp igjen, tror Midtøsten-forsker Jørgen Jensehaugen ved NTNU.

Fredagens våpenhvile falt sammen etter få timer, men arbeidet med å slutt på kampene fortsatte i Egypt søndag.

– Med mindre man tar tak i de store, politiske spørsmålene, er konflikten dømt til å være en tikkende bombe, sier forskeren til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Holdt ikke løfter

Jensehaugen peker på at for Hamas og palestinerne på Gazastripen innebærer det en lettelse av den israelske blokaden, og på sikt en varig fredsløsning. For Israel er det viktigste å få slutt på rakettbeskytningen fra Gazastripen.

– Ved den forrige våpenhvilen ble ikke løftene oppfylt likt på begge sider. Hamas holdt stort sett sin del, men blokaden ble ikke særlig lettet, sier forskeren.

– Det er en trend at man ikke tar tak i de politiske spørsmålene. Dermed blir ikke de underliggende problemene løst, og en våpenhvile holder i beste fall en stund. Det er dessverre det mest sannsynlige utfallet også denne gangen, forklarer Jensehaugen.

Militær kapasitet

Utsiktene er nå svært dårlige til en varig løsning på konflikten, hvor en palestinsk og en israelsk stat eksisterer side om side. USAs forsøk på å få til en fredsavtale kollapset i vår.

Jensehaugen tror heller ikke Israel klarer å ødelegge Hamas' militære kapasitet, noe som er landets fremste argument for å fortsette krigen.

– Det kan tilsynelatende se ut til å fungere hver gang, men så ser man at Hamas og andre militante grupper bare blir mer avanserte i neste runde. Israel har hatt veldig store tap i denne konflikten sammenlignet med tidligere, sier Jensehaugen.

Han tror Israel ville undergravd Hamas mer effektivt ved å forhandle fram en helhetlig løsning med moderate, palestinske grupper.

Les også
Her starter terror-tunellene
Les også
Når hjertesakene blir hjerteløse
Les også
IDF forbereder seg på anklager om krigsforbrytelser
Les også
– Israel har ikke råd til å tape krigenGaza-krigen