Vanskelig i fengselet for syk Joshua French

Situasjonen er forverret for Joshua French. Norske diplomater har i lang tid vært nektet adgang til det militære Ndolo-fengselet.

Jos­hua French er, etter enda en dom i fe­bru­ar, fire gan­ger døds­dømt og nå to gan­ger dømt til livs­va­rig feng­sel.

Han ble åpen­bart syk under retts­sa­ken etter Tjost­olv Mo­lands død. Retts­sa­ken ble gjen­nom­ført inne i feng­se­let i ja­nu­ar og fe­bru­ar. Siden har si­tua­sjo­nen blitt grad­vis verre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De siste ukene har moren Kari Hilde French vært den enes­te som har fått komme inn i feng­se­let med mat til søn­nen som sli­ter under so­nings­for­hol­de­ne.

Før og under retts­sa­ken hadde han store pro­ble­mer med å få sove, noe som ga ster­ke ut­slag på den all­men­ne helse­til­stan­den. Den siste tiden har han også slut­tet å spise.

Et tids­spørs­mål

- Får han ikke hjelp, så er det et tids­spørs­mål før han blir så dår­lig at han ikke kla­rer mer, sier Jos­hua Frenchs for­sva­rer Hans Ma­ri­us Graas­vold til Dag­bla­det.

Mens de fles­te nors­ke presse­folk for­lot Kins­ha­sa og Kongo etter doms­av­si­gel­sen 19. fe­bru­ar har re­pre­sen­tan­ter fra Uten­riks­de­par­te­men­tet for­søkt å iva­re­ta nord­man­nens in­ter­es­ser. I strid med in­ter­na­sjo­na­le kon­ven­sjo­ner har hel­ler ikke UDs folk slup­pet inn i feng­se­let i en pe­rio­de på to uker.

- Vi har nå fått til­gang i feng­se­let igjen, men det har vært mye fram og til­ba­ke, sier kom­mu­ni­ka­sjons­sjef Frode O. An­der­sen i UD til NTB.

Eide til­ba­ke

Han sier det ikke er rik­tig av UD å kom­men­te­re de helse­mes­si­ge for­hol­de­ne knyt­tet til French, men sier at so­nings­for­hol­de­ne er blant de te­ma­ene som sta­dig tas opp med kon­go­le­sis­ke myn­dig­he­ter.

- Vi hol­der kon­go­le­sis­ke myn­dig­he­ter fullt og helt an­svar­lig for hans helse­til­stand og sik­ker­het i feng­se­let, sier An­der­sen.

Den di­plo­ma­tis­ke spe­sial­ut­sen­din­gen Kai Eide har ikke gitt opp ar­bei­det med få French ut av feng­sel, men har ikke vært i Kongo den siste tiden. Det er imid­ler­tid plan­lagt at han vil reise til­ba­ke i løpet av kort tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

©NTB

Les også
French anker ikke livstidsdommen