FORBEHOLDT MENN: så helst at stemmeretten var forbeholdt menn.

Valgte å takke nei til radiodebatt etter hets

Utspill fra unge i Norsk Luthersk Lekmannsmisjon om å frata kvinner stemmerett i organisasjonen ble møtt med en strøm av netthets.

Dagen skrev onsdag om unge i Norsk Luthersk Lekmannsmisjon som på teologisk grunnlag ønsket å frata kvinner i organisasjonen stemmerett. Saken skapte oppmerksomhet, og på sosiale medier og nettdebatter var det mange som var uenige i synspunktene, også på nettsidene til dagen.no.

TV2 laget også en tilsvarende sak til sine nettsider, der de snakket med Konrad Fjell, som er prest i Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn og påtroppende lærer på Lekmannsmisjonens Bibelskolen på Fossnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det førte til en rekke anonyme og sjikanerende innlegg i nettdebatten til TV2. De aller verste er blitt moderert bort, men mange sto fortsatt der mange timer etter at de var skrevet.

Adolf

«Og han skal begynne som lærer? En ny Adolf med bibelen i hånda som ønsker verdens herredømme der menn bestemmer alt?» skriver en anonym debattant.

«Slike «Kristne» fordømmende apehuer skulle ikke hatt lov til å åpne kjeften i det offentlige rom!», fortsetter samme person.

Andre kommentarer er av en slik art at Dagen velger å ikke gjengi dem.

Trist

– Jeg synes det er trist at det ikke er interesse for å diskutere selve saken, og komme med seriøse motinnlegg i en debatt. Det som også forundrer meg, er at de synspunktene jeg fremmer blir sammenlignet med radikal militant islamisme. Det er overraskende og foruroligende, sier Konrad Fjell som blir adressert i de groveste innleggene.

Han sier sjikanen først og fremst er en belastning for familien hans. Men at det også gjør noe med hans vilje til å delta i den offentlige debatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg fikk telefon fra Radio Norge i dag, og da sa jeg nei blant annet ut fra hvordan debatten på tv2.no har utviklet seg. Det tjener ikke saken å delta i videre debatt. Også i fremtiden må nok tenke meg mer nøye gjennom om jeg vil delta i en offentlig debatt.

Sharia og brødgjøk

«Bare en dust ting å si for å skape oppmerksomhet rundt egen person... Hvis du så gjerne vil leve i steinalderen og utøve forskrudd menneskesyn så anbefaler jeg deg på det sterkeste å flytte ut av Norge», skriver en anonym nettdebattant i TV2 debatten.

« På tide å plukke steiner og kle på deg Shariahatten Fjell, du kler den godt», skriver «Empori».

«Det verste TV2 kan gjøre er å gi slike brødgjøker spalteplass», skriver debattanten RN90.

Uvitenhet

– Jeg synes det sier mye om at det er mye kunnskapsløshet og islamisme og tradisjonell kristendomsforståelse. I et kirkehistorisk perspektiv er dette en helt vanlig sannhet det jeg står for, og det er bare de siste tiårene det har vært debatt om saken, og verdens største kirkesamfunn står for de samme verdiene, sier Fjell som frykter at kunnskapsnivået om tradisjonell kristendom vil fortsette å synke.

– Vi må kanskje være forberedt på at kristne synspunkter utfordrer folk mer og mer, kanskje fordi det er mer kunnskapsløshet, sier Fjell til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Glipp

– De kommentarene er langt over streken og skulle ikke vært der. Der er en glipp i modereringen, forklarer utgavesjef Morten Michelsen Berg i tv2.no til Dagen.

På lik linje med de fleste andre norske medier modererer tv2.no sine nettsider i ettertid, og sjikanerende innlegg skal bli fjernet av egne moderatorer. Det har delvis ikke skjedd i denne saken.

– De som publiserte denne saken i går hadde håpet det skulle føre til en saklig debatt, men de eksemplene her har ingenting med det å gjøre. Det er en glipp, og de skal fjernes nå, sier Berg til Dagen.

TV2 har fjernet nettdebatten fra artikkelen etter at Dagen tok kontakt.

Stemmerett

Norsk Luthersk Lekmannsmisjon er en konservativ organisasjon og ble dannet i 1963, og har sin bakgrunn i vekkelser i 1950- og 60-årene.

Medlemmene er spredt i små grupper rundt om i Norge.

Organisasjonen mener at det bare er forkynnelsen av Guds ord i lov og evangelium som kan føre sjelene fram til sannhets erkjennelse.

Dagen skrev denne uken om unge medlemmer som ønsker å frata kvinner stemmerett i organisasjonen, ut fra et teologisk ståsted.

Organisasjonen mener at det bare er forkynnelsen av Guds ord i lov og evangelium som kan føre sjelene fram til sannhets erkjennelse.

Les også
De unge vil frata kvinner stemmerettenNorsk Luthersk Lekmannsmisjon