Væpnede menn stormet Libyas parlament

En væpnet gruppe lojal til en tidligere general sier den står bak stormingen parlamentsbygningen i Libyas hovedstad Tripoli søndag. Det rapporteres om harde kamper i området.

Ge­ne­ral Kha­li­fa Haf­tar var leder for styr­ke­ne som kjem­pet mot Muam­mar Gad­da­fi i 2011, og har tid­li­ge­re blitt be­skyldt for kupp­for­søk av myn­dig­he­te­ne i lan­det.

- Dette er med­lem­mer av Den li­bys­ke na­sjo­na­le armé, sier tals­man­nen Mo­ha­med al-He­jazi i Haf­tars grup­pe til Reu­ters.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Par­la­ments­med­lem­met Omar Bus­hah sier til ny­hets­by­rå­et at de væp­ne­de men­ne­ne stor­met byg­nin­gen før de satte fyr på den. Vit­ner mel­der søn­dag etter­mid­dag at det sti­ger røyk opp fra byg­nin­gen.

Det stat­li­ge ny­hets­by­rå­et LANA mel­der at men­ne­ne også har sper­ret veien som fører til par­la­men­tet.

Sam­men­støt

Inn­byg­ge­re i Tri­po­li rap­por­ter­te søn­dag om kraf­ti­ge skudd­veks­lin­ger og sam­men­støt nær par­la­men­tet, som lig­ger sør i byen.

Iføl­ge ny­hets­by­rå­et AFP skal kam­pe­ne ha star­tet etter at en ko­lon­ne med pans­re­de kjøre­tøy kjør­te inn i ho­ved­sta­den med ret­ning mot den mid­ler­ti­di­ge par­la­ments­byg­nin­gen.

TV-ka­na­len Al Ja­ze­eras re­por­ter på ste­det sier at byen raskt for­and­ret seg til en slag­mark, og at mange kjøre­tøy står uten­for par­la­ments­byg­nin­gen.

- Fra her jeg be­fin­ner meg hørte vi at de be­gyn­te å bruke tunge våpen, som ma­skin­ge­vær. Det er en vel­dig spent si­tua­sjon, sier Omar al-Sa­leh.

- Det var et se­sjon som ble av­slut­tet for om­trent to timer siden. Slik vi for­står det hadde alle par­la­ments­med­lem­me­ne for­latt byg­nin­gen, men det var noen med­ar­bei­de­re igjen i byg­nin­gen, leg­ger han til.

Vit­ner sier at men­ne­ne er med­lem­mer av de mek­ti­ge Zin­tan-bri­ga­de­ne, som be­står av tid­li­ge­re opp­rørs­sol­da­ter som kon­trol­le­rer flere om­rå­der rundt fly­plas­sen i Tri­po­li.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kam­per i Beng­hazi

Minst 79 men­nes­ker ble drept i harde kam­per i byen Beng­hazi tid­li­ge­re denne uken. Kam­pe­ne brøt ut fre­dag da Haf­tars væp­ne­de grup­pe an­grep en av ba­se­ne til den isla­mis­tis­ke 17. fe­bru­ar-bri­ga­den.

Li­byas re­gje­ring sa da at Haf­tars pri­va­te kamp mot isla­mist-bri­ga­den i prak­sis er et kupp­for­søk.

- Alle som del­tok i dette kup­pet, vil bli stilt for ret­ten, sa Nuri Abu Sah­mein i en er­klæ­ring han leste opp på stat­lig TV lør­dag.

Sah­mein er leder for Li­byas mid­ler­ti­di­ge na­sjo­nal­for­sam­ling og med det også lan­dets stats­over­hode. Ved siden av ham sto Li­byas mid­ler­ti­di­ge stats­mi­nis­ter Ab­dul­lah al-Tha­ni.

Tid­li­ge­re i år vakte Haf­tar opp­sikt da Haf­tar er­klær­te at re­gje­rin­gen og par­la­men­tet skul­le av­set­tes. Det ut­løs­te ryk­ter om at et kupp var på gang. Men de sen­tra­le myn­dig­he­te­ne tok raskt kon­troll.

Haf­tars of­fen­siv er en ut­ford­ring for myn­dig­he­te­ne og deres for­søk på å få bukt med lov­løs­he­ten i et land som svøm­mer over av våpen og i vir­ke­lig­he­ten sty­res av et lappe­tep­pe av tid­li­ge­re opp­rø­re­re.

Tre år etter at dik­ta­to­ren Muam­mar Gad­da­fi ble styr­tet, har re­gje­rin­gen ennå ikke klart å få full kon­troll over lan­det.

NTB

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Dødstallene stiger etter kamper i Libya