Dødstallene stiger etter kamper i Libya

Minst 79 mennesker ble drept i harde kamper i byen Benghazi i Libya denne uken, ifølge myndighetene. En tidligere general som deltok i kampene, anklages for kuppforsøk.

I til­legg ble 141 men­nes­ker såret, opp­ly­ser en tje­neste­mann i det li­bys­ke helse­de­par­te­men­tet til ny­hets­by­rå­et AFP.

Kam­pe­ne brøt ut fre­dag da en væp­net grup­pe ledet av eks­ge­ne­ral Kha­li­fa Haf­tar an­grep en av ba­se­ne til den isla­mis­tis­ke 17. fe­bru­ar-bri­ga­den. Iføl­ge lo­ka­le inn­byg­ge­re var det ro­li­ge­re i byen lør­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Li­byas re­gje­ring mener Haf­tars pri­va­te kamp mot isla­mist-bri­ga­den i prak­sis er et kupp­for­søk.

- Alle som del­tok i dette kup­pet, vil bli stilt for ret­ten, sa Nuri Abu Sah­mein, leder for Li­byas mid­ler­ti­di­ge na­sjo­nal­for­sam­ling, i en er­klæ­ring han leste opp på stat­lig TV lør­dag. Ved siden av ham sto lan­dets mid­ler­ti­di­ge stats­mi­nis­ter Ab­dul­lah al-Tha­ni.

Re­gje­rin­gen har inn­ført fly­for­bud over Beng­hazi og truet med å skyte ned alle fly som bry­ter det.

Haf­tar har på sin side lovet å knuse isla­mist-bri­ga­den og «rense» byen for ter­ro­ris­ter.

Haf­tars of­fen­siv er en ut­ford­ring for myn­dig­he­te­ne og deres for­søk på å få bukt med lov­løs­he­ten i et land som svøm­mer over av våpen og i vir­ke­lig­he­ten sty­res av et lappe­tep­pe av tid­li­ge­re opp­rø­re­re.

Tre år etter at dik­ta­to­ren Muam­mar Gad­da­fi ble styr­tet, har re­gje­rin­gen ennå ikke klart å få full kon­troll over lan­det.

NTB

Les også
Over 40 drept i kamper i Benghazi