USA utlover 18 millioner i dusør for «norsk-somalier»

En somalier som tidligere har bodd i Norge i flere år, er satt på USAs liste over verdens mest ettersøkte terrorister.

35-årin­gen, som går under dekk­nav­net Ikri­ma , mis­ten­kes for å være aktiv i topp­sjik­tet i den so­ma­lis­ke isla­mist­grup­pen al-Sha­ba­ab. Han bodde i Norge mel­lom 2004 og 2008, skri­ver NRK.

Ame­ri­kans­ke myn­dig­he­ter ut­lo­ver en dusør på opp­til 3 mil­lio­ner dol­lar (rundt 18 mil­lio­ner kro­ner) for in­for­ma­sjon om Ab­du­ka­dir Mo­ha­med Ab­du­ka­dir , som er kjent under kri­ger­nav­net Ikri­ma.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I etter­lys­nin­gen be­skri­ves 35-årin­gen som en til­rette­leg­ger og plan­leg­ger i al-Sha­ba­ab.

Ikri­ma, som etter flere år i Norge re­tur­ner­te til So­ma­lia, sti­ger i gra­de­ne i al-Sha­ba­ab, iføl­ge So­ma­lia-eks­pert Stig Jarle Han­sen ved Nor­ges mil­jø- og bio­vi­ten­ska­pe­li­ge uni­ver­si­tet (NMBU).

- Han blir vik­ti­ge­re og vik­ti­ge­re, sa Han­sen til NTB i for­ri­ge uke.

Det ble nylig kjent at Po­li­ti­ets sik­ker­hets­tje­nes­te (PST) har sirk­let inn kon­kre­te per­soner etter at isla­mist­grup­pen påsto at en annen norsk­so­ma­li­er i 60-åre­ne del­tok i et selv­mords­an­grep som kos­tet minst åtte men­neske­liv i Bulo­bur­de i So­ma­lia i for­ri­ge uke.

Al-Sha­ba­ab har blant annet tatt på seg an­sva­ret for West­gate-an­gre­pet i Kenya i fjor, hvor 67 men­nes­ker ble drept.

Også i dette an­gre­pet skal en norsk­so­ma­li­er ha del­tatt.

(©NTB)

Les også
PST bekymret over Somalia-reisende
Les også
- Norsk-somalier var selvmordsbomber i Somalia
Les også
Sprer bilder fra slagmarken i SyriaRadikal islam