USA stenger flere ambassader i Afrika

Fryk­ten for ter­ror­an­grep har fått USA til å sten­ge flere am­bas­sa­der også i Øst-Afri­ka. 19 uten­riks­sta­sjo­ner hol­des stengt den neste uka.

Den mas­si­ve sten­gin­gen av 22 ame­ri­kans­ke am­bas­sa­der og uten­riks­sta­sjo­ner ble iverk­satt søn­dag, etter at ame­ri­kansk etter­ret­ning skal ha pluk­ket opp en be­ty­de­lig strøm av trus­ler som an­gi­ve­lig min­ner om den man så før 11. sep­tem­ber-an­gre­pe­ne.

USAs steng­nin­ger om­fat­ter en lang rekke mus­lims­ke land fra Al­ge­rie til Bang­la­desh. En rekke uten­riks­sta­sjo­ner ble gjen­åp­net man­dag, blant annet am­bas­sa­de­ne i Bag­h­dad, Kabul og Dhaka.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sam­ti­dig kunn­gjor­de USAs uten­riks­de­par­te­ment at am­bas­sa­de­ne i Bu­run­di og Rwan­da, samt uten­riks­sta­sjo­ne­ne i øy­sta­te­ne Ma­da­gas­kar og Mau­ri­ti­us, An­ta­nari­vo og Port Louis, sten­ges.

Be­slut­nin­gen om å sten­ge enda flere sta­sjo­ner in­ne­bæ­rer ikke en ny strøm av trus­ler mot USA, men gjø­res som en for­sik­tig­hets­re­gel, iføl­ge USA.

Stor­bri­tan­nia, Tysk­land og Frank­ri­ke steng­te også sine am­bas­sa­der i Jemens ho­ved­stad fra søn­dag. Bri­te­ne plan­leg­ger å holde am­bas­sa­den i Sana stengt til og med slut­ten på den mus­lims­ke høy­ti­den id tors­dag.

Den mu­li­ge trus­se­len har iføl­ge ano­ny­me etter­ret­nings­kil­der ut­spring fra Jemen, hvor al-Qa­i­da på den ara­bis­ke halv­øy (AQAP) er aktiv.

Ame­ri­kans­ke etter­ret­nings­myn­dig­he­ter mang­ler imid­ler­tid opp­lys­nin­ger om både dato, tids­punkt og ek­sakt mål for an­gre­pet.

Les også
USA stenger Midtøsten-ambassader etter terrortrussel