ADVARSEL: Før helgen rettet utenriksminister Hillary Rodham Clinton en alvorlig advarsel til Syrias president Basjar Assad. Bildet viser en av de mange Assad-plakatene som pryder gatene i Damaskus.

USA øker presset på Syria

Obama beskylder Syria for fortsatte forsøk på å skaffe seg masseødeleggelsesvåpen og for å gi avanserte våpen til terrorister. Hillary Clinton sier rett ut at Syria truer freden i Midtøsten.

Obamas beslutning om å fornye USAs sanksjoner mot Syria fra 2004 kom kanskje ikke veldig overraskende, men det var uventet at Obama kom med beslutningen bare noen dager etter at Hillary hadde beskyldt Syria for å true fredens sak i Midtøsten.

Trusel mot USA

Det var i en henvendelse til Kongressen i USA Obama meldte fra om at han ville anbefale fortsatte sanksjoner mot Syria i tråd med vedtaket fra 2004. Obama begrunnet fornyelsen av sanksjonsvedtaket blant annet slik:
- Syria fortsetter å støtte terroristorganisasjoner og prøver fortsatt å skaffe seg masseødeleggelsesvåpen. Derfor utfgjør Syria fremdeles en usedvanlig og ekstraordinær trussel mot USAs nasjonale sikkerhet, utenrikspolitikk og økonomi.

Øket krigsrisiko

Før helgen rettet utenriksminister Hillary Rodham Clinton en alvorlig advarsel til Syrias president Basjar Assad:
- Så lenge Syria overfører langtrekkende Scud-raketter og andre farlige rakettvåpen til terroristorganisasjonen Hisbolla, som er en sjiamuslimsk gruppe, fremmer president Basjar Assad en sterkt forøket risiko for å utløse krig i midtøstenregionen. Assad treffer nå beslutninger som kan innebære krig eller fred.
Hillary sa dette i en tale til venner av Israel i USA.

Like ved grensen
@Terkst:Det var en avis i Kuwait som først avslørte at Syria hadde transportert Scud-raketter tvers gjennom landet mot Libanons grense for å overføre dem til Hisbolla. Israelske kilder har pekt på at rakettene i praksis ble stanset like ved grensen etter advarende trusler fra Israel og USA. I Israel mener man at rakettene nå i praksis likevel kontrolleres av Hisbolla, som har trente rakettmannskaper på plass like på den andre siden av grensen. De kan bare springe over grensen når de ønsker å klargjøre rakettene for angrep.