Unison fordømmelse av Russland etter folkeavstemning

Nesten alle på Krim vil at regionen skal bli en del av Russland. Hele den vestlige verden forbereder Russland på å betale en høy pris for intervensjonen i Ukraina.

Iføl­ge en valg­dags­må­ling stem­te 93 pro­sent av vel­ger­ne på Krim-halv­øya for å bli en del av Russ­land. Valg­del­ta­kel­se var på hele 85 pro­sent, iføl­ge valg­med­ar­bei­de­re.

- I dag tok vi en vel­dig vik­tig og his­to­risk av­gjø­rel­se, sa Sergej Ak­sionov, den sterkt pro­rus­sis­ke re­gio­na­le le­de­ren på Krim, i sin førs­te re­ak­sjon etter at re­sul­ta­tet var klart.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har ven­tet i flere år på denne mu­lig­he­ten, sier 78 år gamle Iran Kon­stan­ti­no­vitsj i byen Bakht­sjy­sa­raj på Krim i Ukrai­na.

Det var på for­hånd ven­tet et klart fler­tall for til­slut­ning til Russ­land.

Høy pris å be­ta­le

Like ven­tet var de førs­te re­ak­sjo­ne­ne fra Ves­ten. USAs ad­mi­ni­stra­sjon sa i en kunn­gjø­ring søn­dag kveld at Russ­land kom­mer til å måtte be­ta­le en høy pris for den mi­li­tæ­re in­ter­ven­sjo­nen på Krim og for å ha gjen­nom­ført en ulov­lig folke­av­stem­ning.

- Dette vil in­ne­bære økte kost­na­der for Russ­land. Det er lenge siden det in­ter­na­sjo­na­le sam­fun­net sto stil­le og så på at et land tar seg til rette i et annet, sier Det hvite hus-tals­mann Jay Car­ney.

Nor­ges uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H) sier i sin førs­te kom­men­tar at re­sul­ta­tet av folke­av­stem­nin­gen kan bli at Russ­land nå an­nek­te­rer Krim-halv­øya.

USA og EU gjor­de det al­le­re­de søn­dag etter­mid­dag klart at folke­av­stem­nin­gen er ulov­lig, og at ut­fal­let ikke kom­mer til å bli an­er­kjent. De vars­let på for­hånd også harde sank­sjo­ner mot Russ­land al­le­re­de man­dag hvis lan­det ikke av­blås­te folke­av­stem­nin­gen på Krim, trek­ker seg til­ba­ke og går i dia­log med Ukrai­na.

Rygg­dek­ning

Ker­rys bud­skap til Lav­rov var at kri­sen bare kan løses po­li­tisk, og at Ukrai­na må trek­ke sine sol­da­ter til­ba­ke, un­der­stre­ket en ame­ri­kansk tje­neste­mann søn­dag.

NUPI-fors­ker Helge Blakk­is­rud tror Russ­land øns­ker å ha re­sul­ta­tet fra folke­av­stem­nin­gen på Krim i ryg­gen før lan­det går inn i for­hand­lin­ger. Folke­me­nin­gen vil være vik­tig å ta med seg inn i en for­hand­lings­si­tua­sjon for Russ­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Man må før eller siden sette seg til for­hand­lings­bor­det. Spørs­må­let er hva som må til for at Russ­land skal være klar, sier Blakk­is­rud.

Mer en Svarte­havs­flå­ten

Også stats­vi­ter Gwen­do­lyn Sasse ved Uni­ver­sity of Ox­ford tror det blir for­hand­lin­ger. Hun mener Russ­land er ute etter langt mer enn å sikre Svarte­havs­flå­tens nær­vær på Krim.

- Dette hand­ler mye mer om Russ­lands ge­ne­rel­le inn­fly­tel­se over ukrainsk po­li­tikk i Kiev, sa hun til NTB nylig.

NTB

Les også
Folkeavstemningen på Krim i gang