Folkeavstemningen på Krim i gang

Folkeavstemningen der folket på Krim har muligheten til å stemme over tilslutning til Russland, er i gang.

Valg­lo­ka­le­ne åpnet ved 7-ti­den norsk tid søn­dag. Om lag 1,5 mil­lio­ner men­nes­ker på halv­øya har mu­lig­he­ten til å delta i folke­av­stem­nin­gen.

Ti­tu­se­ner av rus­sis­ke sol­da­ter kom til Krim i da­ge­ne etter makt­skif­tet i lan­det og av­set­tel­sen av den pro­rus­sis­ke pre­si­den­ten Vik­tor Ja­nu­k­o­vitsj 22. fe­bru­ar. Etter det har Russ­land stram­met gre­pet om Krim og også åpnet for en full an­nek­te­ring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Deler ut rus­sis­ke flag

- Vi har ven­tet i flere år på denne mu­lig­he­ten, sier 78 år gamle Ivan Kon­stan­ti­no­vitsj i byen Bakht­sjy­sa­raj til ny­hets­by­rå­et AFP.

- Alle kom­mer til å stem­me for Russ­land, sier han.

AFPs jour­na­lis­ter på Krim mel­der at folk har møtt opp for å avgi sine stem­mer i byene Sim­fero­pol, Se­vasto­pol og Bakht­sjy­sa­raj. Det er ven­tet at fol­ket på Krim vil stem­me ja til å bli en del av Russ­land. Al­le­re­de søn­dag mor­gen ble det delt ut rus­sis­ke flag på gaten i Se­vasto­pol, i på­ven­te av re­sul­ta­tet, som tro­lig vil være klart kort tid etter at valg­lo­ka­le­ne sten­ger klok­ka 19 norsk tid.

Be­gren­set nær­vær

Ves­ten og Ukrai­nas re­gje­ring slår fast at Russ­lands mi­li­tæ­re inn­gri­pen er i strid med folke­ret­ten, og at folke­av­stem­nin­gen er ulov­lig.

Or­ga­ni­sa­sjo­nen for sik­ker­het og sam­ar­beid i Euro­pa (OSSE) har slått fast at val­get er i strid med Ukrai­nas grunn­lov og har der­for ikke sendt ob­ser­va­tø­rer.

Russ­land hev­der at folke­av­stem­nin­gen er lov­lig, fordi den er god­kjent av Krims selv­ut­nevn­te re­gion­for­sam­ling. Den sterkt pro­rus­sis­ke for­sam­lin­gen har sågar al­le­re­de stemt for at Krim blir løs­re­vet fra Ukrai­na.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se­nest lør­dag ring­te Russ­lands uten­riks­mi­nis­ter Sergej Lav­rov til USAs uten­riks­mi­nis­ter John Kerry og un­der­stre­ket på ny at folke­av­stem­nin­gen er lov­lig i hen­hold til in­ter­na­sjo­nal lov.

Kan ikke si «nei»

Folke­av­stem­nin­gen blir pre­sen­tert som en mu­lig­het for be­folk­nin­gen til å si «ja» eller «nei» til Krims løs­ri­vel­se og inn­lem­mel­se i Russ­land. Men så en­kelt er det ikke.

Det førs­te spørs­må­let lyder «Støt­ter du at Krim gjen­for­enes med Russ­land og blir en del av Den rus­sis­ke fø­de­ra­sjo­nen?». Det andre spørs­må­let er «Støt­ter du at grunn­lo­ven fra 1992 gjen­inn­fø­res og Krims sta­tus som en del av Ukrai­na?».

Det andre spørs­må­let ser ved førs­te øye­kast ut til å in­ne­bære at Krim for­blir ukrainsk. Men fak­tum er at grunn­lo­ven fra 1992, som det vises til, raskt ble for­kas­tet. Den in­ne­bæ­rer nem­lig at Krim i prak­sis blir en uav­hen­gig re­gion i Ukrai­na, med vide full­mak­ter til å velge sin egen vei og sine egne for­bin­del­ser.

Siden le­den­de po­li­ti­ke­re på Krim al­le­re­de øns­ker at re­gio­nen skal bli rus­sisk, vil det andre al­ter­na­ti­vet, om det skul­le få fler­tall, bare in­ne­bære en litt leng­re vei mot rus­sisk kon­troll over halv­øya, mener ana­ly­ti­ke­re.

Folk får ingen mu­lig­het til å velge da­gens va­ri­ant, hvor Krim klart er en del av Ukrai­na, men har ut­strakt selv­sty­re.

NTB

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Duket for «ulovlig» folkeavstemning på Krim
Les også
Brende: Krim-avstemning strider med folkeretten