Understreker ikke-religiøses rettigheter

Sekulær og humanistisk utøvelse må respekteres, slår Høyres programkomité fast.

Onsdag la Høyres programkomité fram sitt forslag til partiprogram for neste stortingsperiode.Utkastet vektlegger omstilling, bærekraftig velferd og trygghet i samfunnet og skal bli Høyres middel for å ta velgere fra Arbeiderpartiet.

De omskriver også kapitlet om tro og livssyn. Mens gjeldende program understreker utfordringene med et flerreligiøst samfunn, peker komiteen nå på de ikke-religiøses rettigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I kapitlet «Mangfold i tros- og livssyn» slår komiteen fast at «det er viktig å sikre mulighet for religionsutøvelse, samtidig som det er viktig å respektere og sikre sekulær og humanistisk, ikke-religiøs utøvelse ut fra den enkeltes tro og ønske. Respekt for den enkeltes tro eller ikke-tro er Høyres utgangspunkt.»

Samtidig understrekes den historiske tilknytningen mellom samfunnet og «den evangelisk-lutherske kristne tradisjon» selv om stat og kirke er adskilt.

Friske debatter

De siste dagene har det lekket flere endringsforslag. Komiteen vil gjørekontantstøtten kommunal og at de vil endre barnetrygden og fedrekvoten.

– Jeg har jo kjempet for å avvikle kontantstøtten, og i programkomiteen har vi landet på et kompromiss om å gjøre den kommunal. Det vil det bli debatt om, sierTina Bru tilDagsavisen.

Selv er hun for fedrekvote.

– For meg handler fedrekvoten om reell valgfrihet, det handler om å sikre at både mamma og pappa tar sin tid borte fra jobb, sammen med barnet, sier Bru.

Videre vil komiteen droppe store velferdskutt og si ja til gratis heroin til de tyngste rusmisbrukerne. De vurderer også om fastleger skal kunne dele ut gratis metadon, Subutex og annet til rusavhengige. Heroinbasert behandling har allerede blitt nedstemt av helseministerBent Høie (H).

– Flere land har satt i gang forsøksprosjekter, og vi vil kunne høste erfaringer fra disse, sier han tilAftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Komitéleder og kunnskapsministerTorbjørn Røe Isaksen understreker at han legger fram et forslag til programutkast som vil bli debattert og endret når det vedtas av landsmøtet til våren.

– Vi har hatt friske debatter i komiteen også, sa Isaksen da han lanserte programutkastet i går.

Det er dissens i komiteen om barnetrygd, foreldrepermisjon, opptakspraksis i private barnehager, jobbskattefradrag, avvikle pelsdyrnæringen, og heroinassistert behandling til rusavhengige.

Eggdonasjon og bistand

Komiteen har utelatt punktet fra inneværende program om søndagsåpne butikker, men ser ikke bort fra at det kan tas inn i prosessen videre.

– Vi har ikke endret standpunkt. Vi har bare ikke brukt tid på det, sier Isaksen til Dagens Næringsliv.

KrF ser imidlertid på utelatelsen som et viktig signal for neste års stortingsvalg, sier partilederKnut Arild Hareide til avisen.

Punktet om å si nei til eggdonasjon er fjernet fra kapitlet om bioteknologi. Dermed er det klart for spennende debatter utover høsten i møte med helseminister Bent Høies (H) evaluering avbioteknologiloven.

Bistanden skal stadig effektiviseres og målrettes i enda større grad for å få bedre resultater. Komiteen vil fortsette med å kutte antall land og temaer, slik regjeringen har gjort i forbindelse med statsbudsjettene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Asylpolitikken skal strammes inn og norsk bistand og nødhjelp skal brukes til å avhjelpe situasjonen i flyktningers og asylsøkeres hjemland og nærområder. Videre vil komiteen reagere «mot land som nekter å ta imot sine egne borgere, gjennom å revurdere Norges bistand til aktuelle land».

Familiepolitikk

Unge norske foreldre skal imidlertid få mer økonomisk hjelp, ifølge programutkastet. Komiteen foreslår å legge om engangsstønaden så den kan utbetales over lengre periode. Videre skal unge foreldre som ikke har opparbeidet seg rettigheter i arbeidslivet få mer støtte.

Foreldrepermisjonen skal bli mer fleksibel, og fosterforeldre som ikke får pensjonspoeng, skal få det.